Friendly Building bygger energismarta modulhus
Ingrid Westman är civilingenjören som 2012 valde att satsa på eget och började skapa läckra modulhus med ett starkt miljötänk. Med henne bakom rodret blir varje skapelse unik, ett riktigt ”powerhouse” som sticker ut från mängden och känns lite kaxig. Friendly Building levererar energisnåla och kostnadseffektiva hus för både privatpersoner som företag.
Grundaren Ingrid Westman fungerar som projektledare i arbetet med att ta fram lågenergihus genom volymelement av stål och betong. God arkitektur och låg energiförbrukning är viktigt för företaget. Det innebär bland annat att utveckla ett kostnadseffektivt boende som ser bra ut och som känns moderna. Miljöfrågan, utseendet och funktionaliteten ska fungera tillsammans i ett helhetstänk.
– Först ska man se vårt hus och tänka: ”wow, vilket fint hus”. Som extra plus i kanten är att huset dessutom är ett lågenergihus, förklarar Ingrid Westman. Att husen är helt industriellt tillverkade ska ingen fundera över, det syns inte alls.
Husen som produceras är kostnadseffektiva främst eftersom modulerna byggs i en permanent fabrik. Ingrid förklarar att cirka 30 % av kostnaden vid byggproduktion annars går till de tillfälliga fabriker som upprättas vid bygget. Det blir mycket svinn, spill och väntetider som kostar pengar vid tillfälliga fabriker. Med en fast fabrik i Polen finns närheten till stålindustrin via import, samtidigt som yrkeskompetensen i landet är hög.
Vågar ta ut svängarna
Företaget har hunnit arbeta med flera olika byggnadsprojekt – sju radhus, en förskola och två villor har vuxit fram. Ingrid Westman förklarar att de inte arbetar med villor längre, men gärna radhus, förskolor och kanske hotell, utöver de hyreslägenheter som utgör företagets stomme. Alla våra projekt ska ha en god arkitektur och kännas moderna. Byggmetoden ska inte begränsa arkitekten.
– Vi slipper 80-talsradhusen nu, med ett litet kök och en ”fin-matplats” i vardagsrummet, menar Ingrid.
I stället växer det fram radhus med öppen planlösning på nedre planet och ett barkök med bra mingelyta. En trappa av vikt stål leder upp till övervåningen med tre sovrum och ett ljust allrum som alla är anpassade för dagens familjeliv. Att det är nollenergihus ligger också i tiden. Husen producerar lika mycket energi som man förbrukar? Den tekniken har funnits länge, så nu är det på tiden att vi alla börjar tillämpa den, säger Ingrid.
– Vi har även tänkt på den moderna familjen som har sex barn varannan vecka och inga barn varannan. Genom större rum får man plats med fler sängar när det behövs.
Ingrid Westman ser ljust på framtiden och berättar att hon hoppas att produktionen inom loppet av fem år har hunnit expandera rejält. Hon vill kunna varva beställarjobb med projekt som de utvecklar helt själva.
– Jag vill gärna säga till alla volymelementbyggare att våga ta ut svängarna lite mer. Gör något mer av modulbygget. Jag tror att vi kommer att ta över så småningom, det kommer att byggas mer och mer av volymelement, avslutar hon.
2015-02-04
Dela artikel