Skellefteås tre Big Smajlrestauranger ägs och drivs av David Ulfhielm som berättar att han mer eller mindre är född in i grillbranschen.
– Min pappa, Stellan Marklund startade sin första hamburgerrestaurang redan på 1970-talet och jag jobbade hos honom under hela min tonårstid, säger han.
Erfarenheter som har lett till att han vill fortsätta driva restaurangerna enligt gammal hederlig norrländsk tradition. En viktig princip är att alla menyer serveras på tallrik och äts med bestick.
På menyn står, bland annat en rätt som förr var omåttligt populär men som i dag är sällsynt. Det gäller parisaren som är en hamburgare där färsbiffen ersatts av centimetertjocka skivor falukorv.
Alla rätter tillagas på beställning och man är fri att byta ut, lägga till eller ta bort tillbehör enligt personlig smak. De flesta tillbehören är dessutom egengjorda.
– Vi lagar vårat eget persiljesmör, lökdressing och kebabsås, berättar David.
David önskar att han kunde erbjuda en ännu bredare meny men eftersom maten måste tillagas i ett visst tempo och behålla hög kvalitet måste valmöjligheterna begränsas. En snabb titt på menyn avslöjar dock att det nog finns något för alla - kycklingburgare, vegoburgare, laxburgare och en rad läckra lunchrätter.
David hyser stort förtroende för sin personal och oftast är det de som avgör vad som fungerar på menyn. De allra flesta som arbetar på Big Smajl är ungdomar mellan åldrarna 16 och 22.
– Bland det roligaste med att driva restaurang är att få arbeta med unga människor. Det är fantastiskt att få vara med om hur de kommer som osäkra och blyga 16-åringar för att lämna oss som självsäkra och mogna unga vuxna, säger han.
De anställda får möjlighet att ta stort ansvar redan från början. Något som David är övertygad om leder till personlig utveckling.
– Vill och kan man så finns arbetsmöjligheter. Extra roligt är att dagens personal ofta är barn till tidigare anställda.
Även kunderna har varit Big Smajl trogna i många år och stammisarna är många.
– De som kommer till oss vill ha det lilla extra, och får det.