Det är runt 590 elever som varje morgon kommer till Fribergskolan för en ny skoldag. Här kan man läsa från årskurs sju till nio. Skolan har valt att i åk 7 satsa på kärnämnena svenska, engelska och matematik genom att ha halvklasslektioner i dessa ämnen. I åk 8 och 9 kan eleverna inom ramen för elevens val välja bland många olika kurser.
Gunnar Rydwik är rektor på skolan och har tidigare varit både lärare och rektor på andra skolor. SO-läraren Ewa Edholm har en bakgrund inom ekonomi, men sökte sig till skolan och läraryrket för att få arbeta med något hon fann mer utvecklande och där hon kan göra skillnad. Gunnar menar att förutom en hög pedagogisk kompetens, så är det speciella med Fribergaskolan att det finns en känsla av trivsel och engagemang.
– Jag kände det redan första gången jag satte min fot här. Det är en speciell känsla som är så stark att man nästan kan ta på den. Det finns ett engagemang utöver det vanliga både bland lärare och elever och det är det som gör oss framgångsrika, säger han.
Skolan har ett stort engagemang när det kommer till internationella relationer. Eleverna kan läsa två språk redan i högstadiet. De fortsätter med sitt språk som de började med i åk 6 och kan sedan i åk 8 välja ytterligare ett språk: tyska, spanska, franska eller kinesiska.
– Våra elever tycker att det är roligt med språk och klarar det utmärkt, säger Gunnar.
I ett utbytesprojekt med Spanien som pågått i 20 år reser de elever som läser spanska i åk 9 till Spanien under hösten. De bor en dryg vecka i en spansk familj och får ta del av allt från matkultur till skolarbete. Under våren är det de spanska elevernas tur att besöka sina svenska värdfamiljer.
Eleverna får bo i en familj i Spanien. De får äta samma mat och följa med till skolan för att se hur saker och ting fungerar där. Det blir alltid en annan sak när man själv får uppleva ett land än när man bara läser om det.
Parallellt med språkundervisningen ligger ett stort fokus på mänskliga rättigheter. I en tid då hat och rädsla för andra kulturer ökar är det viktigt att lyfta tanken om allas lika värde. För Ewa Edholm är det självklart att de här frågorna måste lyftas som vilket skolämne som helst.
– Vi måste förstå att för att kunna leva i ett demokratiskt samhälle så måste vi respektera allas lika värde, det är en av grundbultarna. I dag ser vi hur antidemokratiska krafter vinner mark både i Sverige och andra länder. Det här är inget vi kan blunda för, utan vi måste våga prata om det.
Ett sätt att arbeta mot de antidemokratiska krafterna i samhället är skolans utbildning om Förintelsen som innehåller minnesvärda resor till Polen och Auschwitz. Efter den senaste resan fick eleverna vid hemkomsten presentera bilder, filmer och berätta för sina klasskamrater, föräldrar och syskon om sina intryck och upplevelser.
– Det var mäktigt när ungefär 50 elever stod på scenen och berättade om vad de upplevt, berättar Gunnar. De delade med sig av alla intryck de fått under resan och hela aulan var full av föräldrar och släktingar som tog del av allt. Det var en mycket stark upplevelse som vi fick tillsammans.
Eleverna på skolan är nöjda med sin utbildning och i enkätundersökningar kan man se att det råder stor trygghet på skolan. Skolan har ett högt antal nöjda elever och det påverkar naturligtvis skolresultaten positivt. Gunnar Rydwik menar att det inte bara är han och de nuvarande kollegorna som fått skolan att bli vad den är idag, grunden till skolandan lades långt tidigare. När man är trygg och mänskliga värden får ta plats läggs grunden för en god utveckling.
– Det märks att eleverna mår bra och utvecklas när de går här, menar Gunnar. När de går ut skolan har de inte bara goda kunskaper, utan de går också ut som goda förebilder för andra.