Krica erbjuder kvalificerad behandling för unga med svårigheter som tar sig uttryck på många olika sätt, som till exempel självskadebeteende, depression och ångest.
Företaget grundades 1988 som ett privat HVB-hem men har sedan dess utvecklats till en omfattande verksamhet med olika individuella behandlingsalternativ.
Man har ett mycket gott rykte hos både myndigheter och allmänhet.
– Krica har idag fyra HVB-hem, två i Hägersten och två i Vårberg.
Krica erbjuder även stödlägenheter och öppna insatser i Stockholm berättar placeringsansvarig Susanne Sahlberg.
Variationen av individuella behandlingsalternativ gör det möjligt att ta emot unga med psykosocial problematik av olika grad.
– Vissa ungdomar klarar knappt att lämna sitt rum medan andra ungdomar bor i egen stödlägenhet, vilket Kricas vårdkedja ger utrymme för, berättar enhetschef Annika Norberg Landin.
Personalen består av erfarna behandlare med olika utbildningsnivå, socionomer, beteendevetare, socialpedagoger med flera. Alla behandlare har utbildning i miljöterapi. Gemensamt för alla är etisk samsyn. Verksamheten är HBTQ-certifierad och har en tydligt formulerad människosyn. Varje ung människa är unik och har rätt att bemötas på sina egna villkor.
– Den behandlingsform vi använder är miljöterapeutisk vilket betyder att vi skapar en trygg boendemiljö som är terapeutisk, strukturerad och stabil säger Susanne.
Utmärkande för Krica är att arbeta för hållbara placeringar, hitta kreativa lösningar och att ha modet att stanna hos ungdomarna när de mår dåligt.
– Vi vill vara trovärdiga i våra relationer och skriver inte ut ungdomar för att de ger uttryck för sitt dåliga mående. Det är vår plikt att inte svika våra ungdomar i de svåra stunderna, säger Annika.