När vi träffar Lotta på hennes mottagning i Knivsta är det en lugn, men energifylld kvinna som möter oss. Hon berättar om hur hon genom sin mottagning lyckats förverkliga de idéer hon hade redan när hon arbetade i Landstinget, men som inte gick att genomföra där. Här kan hon arbeta fullt ut med hälsa för hela familjen på flera olika sätt.
– Arbetet som barnmorska handlar inte längre om att bara träffa mamman och följa graviditeten. Jag tycker att det är viktigt med jämställdhet och att erbjuda olika tjänster till olika familjer. Många vill ha profylax och vi har också grupper för mindfulness och gravidyoga. De mentala bitarna måste hänga med då det är mycket som förändras när man får barn.
Jämställdheten inom familjen är en av de delar som Lotta lyfter fram och satsar på. Hon driver sedan flera år ett populärt pappacafé. Hit kommer män som har barn eller ska bli föräldrar för att träffas och samtala om allt möjligt. Varje vecka är det ett nytt tema som har med barn och föräldraskap att göra. Satsningen skapar en gemenskap och en större trygghet i föräldrarollen och kanske är det därför som papporna i Knivsta är bäst i länet på att ta ut föräldraledighet.
Redan inne på mottagningen märker man att det finns ett annat lugn än man normalt möter hos Landstinget. Vackra detaljer och harmoniska färger gör att det upplevs mer som en oas än en mottagning. Hit kommer kvinnor inte bara vid graviditet utan även för att ta prover eller diskutera preventivmedel.
– Ibland händer det att det kommer kvinnor hit som inte vågat ta cellprov på tio år. De har tyckt att det känns obehagligt och skjutit upp det tills de fått höra talas om att vi finns här. Cellprover ska normalt tas vart tredje år, och när de kommer hit går det lättare att få det till en rutin att komma tillbaka.
En annan del av företagandet är att tillhandahålla produkter till försäljning för gravida och nyblivna mammor. Mammorna uppskattar att de kan köpa allt från gravidbälten till hudvårdsprodukter under samma tak som barnmorskan finns och det ger ett extra ben till företaget.
En viktig målgrupp inom familjehälsa är ungdomar som är på väg in i vuxenlivet. Det här kan vara en svår grupp att nå då de inte självmant söker stöd. Lotta åker därför runt på skolor i området och undervisar i sexualkunskap.
– När jag ska komma kallar vi det ”kärleksdagar” eller ”sexdagar” och då får jag möjlighet att nå ut till ungdomar och berätta om sexualitet och preventivmedel. Dels åker jag ofta till skolor, men en viktig grupp är också våra flyktingmottagningar och HVB-hem. Där finns det ibland ungdomar som inte har fått den vanliga sexualundervisningen.
Medan Lotta berättar om sin verksamhet är hon kritisk till hur Landstinget ser på mödravård. Verksamheterna påverkas av för låga ersättningsnivåer sedan många år. Politiker verkar fortfarande inte insatta i hur negativt de felaktiga ersättningarna påverkar.
– Problemet idag är att personalen inte stannar kvar när villkoren är för dåliga och dessutom ständigt försämras på grund av ekonomin. Det fattas barnmorskor i hela landet och det beror inte på att de inte finns, utan att de väljer bort att jobba i Landstinget.
Lotta menar att det ser likadant ut överallt i landet, men att det är svårt att göra något åt. Många vill starta eget och här kommer hon in som konsult för att hjälpa och stötta. Lotta har lång erfarenhet av vård och företagande och hon tänker sig att den här delen av Sinnligt kommer att utvecklas ytterligare.
– Jag har förutom min vårderfarenhet också arbetat som ambassadör för kvinnors företagande och kommer in som mentor åt de som vill starta upp. Det är alltid mycket frågor och fallgropar i början så jag tar mig an mentorskap för nystartade över hela Sverige. Vård, vårdutveckling och framför allt förebyggande arbete är sådant som jag brinner för, avslutar Lotta.