Tegelbruksskolans cirka 300 elever väljer mellan tre attraktiva program. Bygg och anläggning, el och energi samt fordon och transport. Utbildningar leder till yrken som snickare, plåtslagare, eltekniker, lastbilsförare och bilmekaniker – samtliga hett eftertraktade på arbetsmarknaden.
På skolan finns även lärlingsprogram för elever som vill fokusera helt på sin yrkesutbildning utan att ingå i en skolklass.
– De här eleverna går maskin- och lastbilsteknik, och för dem utformar vi ett skräddarsytt program i nära samarbete med olika företag som eleverna under utbildningens andra och tredje år tillbringar den mesta av tiden hos, berättar Johan Jönsson, mentor, förarprövare och ansvarig för fordonsprogrammet.
Samtliga lärlingselever har efter avslutad utbildning hittills fått anställning på sina praktikplatser.
– Johan har byggt upp ett fantastiskt nätverk av företag i de branscher som våra elever kommer att verka inom, säger Ann-Sofie Widén, rektor på Tegelbruksskolan.
Det är tydligt att hon är stolt över att få leda en skola där den engagerade och kunniga personalen lotsar eleverna till arbete och ett framtida framgångsrikt yrkesliv.
På skolan finns även möjlighet för vidareutbildning för personer som redan är yrkesverksamma. En möjlighet som utnyttjas av företag som vill erbjuda sina anställda exempelvis truckförarutbildning eller utökad körkortsbehörighet.
– Det enda villkoret är att de tecknar praktikavtal med oss, säger Johan.
I skolans utbud av eftertraktade program ingår även vuxenutbildningar i samarbete med Komvux. En möjlighet som denna vårtermin ges för första gången. Här utbildas maskinförare inom bygg- och anläggning.
Hälften av eleverna på skolan kommer resande från andra kommuner och till hösten kommer man att introducera riksintag, berättar Ann-Sofie. Enligt henne trivs eleverna bra och är stolta över sin skola.
– Enligt Skolinspektionens trivselinspektioner hamnar vi i landets absoluta toppskikt, berättar hon.
En anledning till detta kan bero på att skolan ställer krav på sina elever. Att gå på Tegelbruksskolan är mer krävande än vad man kanske tror.
– Ett exempel är bilmekanikeryrket. Det handlar absolut inte bara om att ligga och skruva i en smörjgrop. I dag krävs till exempel goda kunskaper inom data, vilket också gör eleverna väl förberedda för den verklighet som väntar dem ute i arbetslivet, säger Johan.