156048 SH1
156048 SH0
156048 SH
156048 SH1
156048 SH0
156048 SH

”Alla får jobb efter skolan”

På Stockholms hotell- och restaurangskola går totalt 700 elever varav tio procent är Vuxelever och resten gymnasieelever. Lokalerna i Slakthusområdet, som skolan flyttade in i på 90-talet, är byggda för ändamålet – något som gör stor skillnad för utbildningen.

Målet för Stockholms hotell- och restaurangskola är att skapa landets bästa branschfolk inom hotell, turism och restaurang. Och det är man på god väg att göra med elever som vinner priser, tilldelas stipendier och får toppjobb. En anledning till det är satsningen på de bästa praktikplatserna, eller arbetsplatsförlagt lärande(APL) som det kallas. Det ger eleverna en möjlighet att komma in i sina framtida arbetsmiljöer. Några väljer att göra sin APL utomlands och då är det främst London och Spanien som lockar.

Här ges bland annat Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning kök och servering. För eleverna som går här står ämnen som matematik, svenska, engelska och idrott på schemat under halva veckan. Resten av veckan tillbringas i köket, där fokus ligger på husmanskost och grundläggande kunskaper.
   – Under en period är de i elevmatsalen och lagar mat till de andra eleverna för att sedan vara i vår personalrestaurang Kajutan. De lagar kalla och varma rätter och lär sig även att servera. Tvåorna får jobba mot gäster på riktigt i vår restaurang Flitiga Lisa som serverar lunch varje dag, säger Anna Hoffsten, som är inne på sitt sjunde år som rektor på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Skolans lokaler är byggda för undervisningen. Att lära sig i en miljö som överensstämmer med den man så småningom ska ut och arbeta i är givetvis idealiskt och säkerligen en av anledningarna till att elever från skolan vunnit både gymnasie-SM i matlagning och tävlingen Årets Unga Ekokock i år. Nu uppdaterar lärarna dessutom sina kunskaper med yrkespraktik för att ligga i fas med branschkraven.

Anna Hoffsten brukar säga att utbildningen är en garant för att få jobb efter studierna.
   – Det finns jättegoda utsikter att få jobb, det är en enorm efterfrågan på personal inom både restaurang och hotell. De elever som vill få jobb efter utbildningen får det, säger hon.

2015-10-21
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies