Skolans välsorterade bibliotek bidrar till skolans arbete med att introducera boken som ett verktyg för läsning, läsförståelse och kunskapsinhämtning. Här kan man också spela schack eller arbeta vid de stationära datorerna. Andra språk tränas också redan från och med årskurs fyra på Vallatorp. Här finns ämneslärare som ger lektioner i både franska, tyska och spanska.
– Vi har 30 minuter per vecka, fem veckor i taget med varje språk, berätta skolans rektor Britt-Marie Brottman Adamsson.
Utöver skolans ordinarie ämnen kan eleverna fördjupa sig i en rad andra ämnen där bollsport, teknik, musik och bild toppar listan av de mest populära. Här erbjuds också fritidshemsverksamhet för barn upp till årskurs tre. Därefter tar kulturförvaltningens fritidsgård Myran över fritidsverksamheten.
Britt-Marie Brottman Adamsson gläds åt att vara en del av en skola med hög lärartäthet, engagerade elever och kommunikativa föräldrar.
– Vi har också en väl utbyggd elevhälsa med kurator, psykolog och skolsköterska, säger hon och lägger till:
– Verksamheten fungerar bra. Inget läsår är det andra likt vilket är en utmaning i sig men det ger näring och kraft att arbeta vidare. Jag vill göra skillnad för barnen.
Britt-Marie Brottman Adamsson uttrycker tydligt hur hon vill att Vallatorpsskolan ska vara – en trygg skola med bra utbildning som står för omsorg och engagemang.
Det är också en skola där alla elever ska känna sig sedda, hörda och delaktiga men även en skola som ställer krav och utmaningar där det behövs. När eleverna går ut nian ska vara väl rustade, ha ett bra självförtroende men även en fortsatt lust att lära.
Att välja skola är inte helt lätt. Britt-Marie Brottman Adamsson föreslår att man tar reda på vad man vill ha och vad man är villig satsa för att få det.
– Fråga om du undrar över något, det är bara då du har chans att få veta!