Huvudbild_01
3-5 min lästid

Bara Vin & Bistro - Vinprovningar och franskinspirerad mat i Kristianstad

På Bara Vin & Bistro i Kristianstad bjuds gästerna på noga utvalda viner och utsökta rätter ur det franska köket. Med två sommelierer som ägare är det inte konstigt att just vinet får ta ovanligt stor plats, med allt från spännande vinprovningar och en egen vinklubb och på menyn på bistron är varje rätt alltid matchad med två noga utvalda viner. Vi träffade Cecilia och Pär Köhler för att höra mer om filosofin bakom Bara Vin & Bistro – en fransk pärla med vinet i centrum!

Att få njuta av ett glas vin som är perfekt matchat med maten på tallriken borde vara en självklarhet på alla restauranger. Det är äkta makarna Cecilia och Pär Köhlers bestämda uppfattning. På Bara vin & bistro låter de Kristianstadsborna upptäcka vilken skillnad ett riktigt bra vin kan göra för måltidsupplevelsen.


Två passionerade vinälskare

- Vi är utbildade sommelierer båda två, med gedigen vinkunskap bakom oss, förklarar Cecilia. 


Makarnas passionerade vinintresse är något som inte bara syns på jobbet, utan tar en lika stor plats privat. 


- Vi har rest med vinet som ledstjärna i tjugo år, berättar Pär och Cecilia fortsätter:


Vi brinner för att upptäcka nya viner och vinproducenter, särskilt de mindre och okända. När vi reser privat går resan nästan alltid till olika vinregioner och små vingårdar. Det har gett oss en bra kunskapsbas och gör att vi kan vara väldigt specifika i vårt utbud – och förstås att vi hittar viner som man annars inte möter i Sverige! Vi har 300 viner på listan och nästan alla kan fås på glas och vinlistan utvecklas hela tiden. 



Hemtrevlig atmosfär med Frankrike som ledstjärna

Matmässigt är det Frankrike som står i fokus på Bara Vin & Bistro. 


- Det franska köket ligger mig absolut varmast om hjärtat, jag har bott länge i Frankrike och älskar smakprofilen, förklarar Cecilia. 


På menyn syns klassiker som Confit de canard, Chèvre chaud och Soupe à l’oignon. Målet är att servera genuina, vällagade rätter med vin som passar perfekt till varje rätt. Inramningen har allt det bästa hos en fransk bistro, med en varm, inbjudande atmosfär, följsam service och småprat mellan borden. 


En meny i samklang med vinet

Att matcha mat och vin är en konst som gör underverk för hela måltiden. Hos Bara Vin & Bistro är menyn sammansatt i samklang med vinet. Till varje rätt finns minst två viner som är särskilt utprovade för att passa med just de smakerna, naturligtvis serverade på glas. Just glasserveringen är en viktig del av filosofin, konstaterar Cecilia. 


Ja, det är viktigt för oss att varje gäst alltid ska kunna uppleva hela vinlistan, efter sin egen smak och sitt intresse och i symbios med rätten de äter, istället för att tvingas enas om en flaska till hela bordet. Och det är förstås en otrolig fördel att kunna välja vilket vin man vill om man till exempel kommer in för att äta på egen hand.



Spännande vinprovningar

Att välja vin kan ibland kännas lite avskräckande. Det vet Cecilia och Pär. Men svårt behöver det faktiskt inte vara. Tvärtom kan det vara en riktigt rolig och stimulerande aktivitet som gör måltiden mer intressant och får råvarorna att smaka bättre. För den som vill lära sig mer anordnar Bara Vin & Bistro återkommande vinprovningar varje lördag  med ett specifikt tema. Under hösten har man presenterat viner från Balkan, viner på druvan Grenache samt att man haft champagneprovningar. De kommande  vinprovningarna har temat Alsace och Beaujolais. I december är det dags för Spanien.


Bacchusklubben – ett mecka för vinentusiaster!

- Och vi har också en egen vinklubb, Bacchusklubben, som träffas varje månad och har vinprovningar på ett givet tema, berättar Cecilia. 


Vi har märkt att det finns ett stort vinintresse här i Kristianstad och vi är glada att vi får vara med och utveckla det!


2024-10-25
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies