Dagligvaruhandel som har allt
På Dagli Brugsen Snogebæk på Bornholm finns det mesta en kund kan önska av en livsmedelsbutik. Med många lokala producenter som leverantörer och kött direkt från bönder på Själland, är det en populär butik för såväl lokalbor som turister.
Köpmannen Kenneth Stryhn har varit länge i branschen. Med en lång bakgrund som butikschef vet han hur en mataffär ska drivas och vilka varor som går hem hos kunderna.
– Vi har kött som entrecote, kotletter och pölse. Vi arbetar mycket för att ta in fler lokala producenter och förutom mycket grönsaker har vi alltifrån dansk senap och bornholmsk olja till färska kryddor i sortimentet, berättar Kenneth Stryhn, som driver Dagli Brugsen Snogebæk på Bornholm.
Men det är inte bara satsningen på den lokalproducerade maten som är positiv för miljön. Nyligen gjordes en stor investering på en ny kylanläggning som ska dra ner energikostnaderna för butiken, dessutom sitter närmare 200 solceller på taket.
– Vi tänker väldigt mycket på miljön och solcellerna gör att vi är i det närmaste självförsörjande på el, det är nog ganska ovanligt för att vara en dagligvaruhandel, tror Kenneth.
Butiken ligger centralt i staden och påminner mycket om de mataffärer vi i Sverige är vana vid, bortsett från två saker. Avdelningen för drycker innehåller ett bra sortiment av vin, öl, snaps och andra alkoholhaltiga drycker. Dessutom ser prislapparna annorlunda ut. I bokstavlig mening.
– Överallt i butiken sitter elektroniska skyltar som visar vad varorna kostar. Om vi gör prisändringar regleras det automatiskt i hela butiken. Det är viktigt för att veta att det står rätt priser överallt. Det är en utveckling som blir allt vanligare överallt i Danmark, förklarar Kenneth, som inom en snar framtid planerar att gå samman med två andra köpmän på Bornholm för att öppna en stor butik inne i Nexø.
2014-06-16
Dela artikel