Huset på Stampehusvägen 7 som man håller till i är indelat två delar – en för de mindre barnen och en för de större. Här finns rum och utrymmen anpassade för många olika aktiviteter.
– Vi har bland annat ett rum för yoga och massage, ett med bygg och konstruktionslek och ett för de mindre barnens utforskande lek, berättar Karolin.
Mitt i huset ligger köket som ett nav där man möts för gemensamma måltider tillagade av förskolans kokerska.
– All mat lagas från grunden, mycket är ekologiskt och när barnen kommer på morgnarna möts de ofta av doften från nybakat bröd, säger Malin Johansson, som både arbetar som förskollärare och förskolechef på Karika.
– Något som är härligt är att Karika är en så liten förskola, vilket gör att vi kan skapa nära relationer till både barn och föräldrar, förklarar hon.
Att ”karika” betyder cirkel på ungerska var inget som Karolin Andersson kände till då hon startade förskolan år 2004.
– Det fick jag veta när en förälder skapade vår logga. Cirkeln som symbol passar oss perfekt eftersom vi hela tiden arbetar enligt ett kretslopps- och helhetsperspektiv, berättar hon.
Mycket tid tillbringas utomhus. Den omgivande gården är lummig och inbjudande, överallt har man skapat små naturliga rum där barnen kan dra sig tillbaka eller leka tillsammans i mindre grupper. På gården finns fruktträd och egna odlingar som barnen hjälper till att sköta. Alla matrester och trädgårdsavfall komposteras på förskolan tillsammans med barnen.
– Vi tror på lärande i vardagen. När vi odlar och skördar tillsammans pratar vi om vad växterna behöver för att trivas och växa och när vi bakar lär vi oss om till exempel råvaror, mått, vikt och temperatur, säger Karolin.
– Vi pratar ofta och naturligt också kring vad vi behöver för att växa och må bra, vid bakning liksom under måltiderna som vi låter ta mycket tid.
Förskolan är Grön Flagg-certifierad vilket betyder att man kontinuerligt arbetar med utvecklingsområden som rör hållbar utveckling.
– Vi har i snart ett och ett halvt år valt att fokusera på kroppens välbefinnande och enligt det temat har vi bland annat infört yoga och massage arbetat med kamratskap, kost och om att ta hand om både sig själv, varandra och vår gemensamma miljö, berättar Karolin.
Att utveckla barnens sociala kompetens betraktar hon som en av förskolans viktigaste uppgifter.
– Hos oss tar barnen sina första steg mot att bli trygga och självständiga vuxna människor. För att nå dit är det väldigt viktigt att erbjuda en trygg miljö och verksamhet som främjar det sociala samspelet mellan alla barn och vuxna, förklarar Karolin.