En gigant inom akustik
Lennart Nilsson intresse för akustik väcktes på 60-talet när han började bygga egna förstärkare och högtalare. Plötsligt förstod han rummets stora betydelse för ljudkvaliteten och lyssnarupplevelsen. Fyrtio år och tre tusen musikstudios senare betraktas han som en av landets främsta ljudexperter. I dag driver han framgångsrika LN Akustikmiljö.
Många skolor, förskolor och företag står på LN Akustikmiljös lista över nöjda kunder.
– Det första stora jobbet jag gjorde var högtalarsystemet till Arlandas utrikeshall, som än i dag är berömt för sin uppfattbarhet, säger akustikern Lennart Nilsson.
I början av 80-talet reste han till USA för att gå kurser, som senare visade sig bli omvälvande och avgörande för hans karriär inom akustik och ljudmiljöer.
– De hade helt nya idéer där borta som jag tog med mig hem till Sveriges Radio, där jag jobbade på den tiden.
På radion inledde han karriären med att bygga om TT-studion, varav svenska folket snabbt fick uppleva akustikens vikt för själva lyssnarupplevelsen. Ett annat uppdrag som akustikern är nöjd med är det han gjorde på Audiorama i Stockholm, en mångkanalig studio där man förutom modern elektronisk musik även sysslar med akustisk teater.
– Ljudet låter makalöst bra enligt alla omdömen och är otroligt verklighetstroget, berättar han.
Lågfrekventa ljud väldigt störande
Det ligger i människans natur att automatiskt förknippa lågfrekventa ljud med stor fara. Förr i tiden brukade mullrande ljud främst komma från rovdjur eller åska. Många upplever därför än i dag stort obehag och stress av bullrande oljud från fläktar, maskiner eller trafik.
– Problemet är att dagens regelverk främst fokuserar på de höga ljudfrekvenserna, som riskerar att orsaka hörselskador. Människor upplever dock oerhörd stress av ljud som faller utanför regelverken och mätverktygen, säger Lennart.
Det är sådana lågfrekventa ljud som LN Akustikmiljö är experter på att åtgärda.
Ett pågående projekt är att bygga bort det malande mullret från långtradartrafiken på Valhallavägen. Främst eftersom Kungliga Musikhögskolan, som har extremt höga akustikkrav, störs av de förbipasserande bilarna. Olyckligt nog ligger lärosätet precis vid en av Stockholms mest ljudstörda platser.
– Det låga mullret från trafiken äter sig igenom det mesta och därför har vi fått lov att bygga svävande rum. Rum i rummen så att säga.
För en utomstående låter det ogörligt, men det mesta inom ljud och buller är möjligt för en ljudkonstnär som Lennart Nilsson.
Lugnet mitt i stormen
LN Akustikmiljö anlitas ofta för att åtgärda miljöer med väldigt höga och specifika krav på ljudnivåer. Detta gäller i allra högsta grad skolor där företaget är föregångare. Lennart har till och med lyckats ändra regelverket gällande bullernivåer i skolor till det bättre.
– Många lärare och annan skolpersonal lider av tinnitus och annan problematik förknippad med buller, det känns viktigt att kunna hjälpa dem.
Med väldigt lyckat resultat har flera skolmiljöer, för bland annat barn med olika grad av hörselnedsättning, åtgärdats.
– Personer med hörselnedsättningar måste kunna nyttja all hörsel som finns effektivt, för dem är akustikmiljön makalöst viktig.
Längs bullerstörda Valhallavägen ligger det ett stråk av högskolor, som alla fått hjälp av Lennart Nilssons expertis. Förutom Kungliga Musikhögskolan har han arbetat med Kungliga Tekniska Högskolan, Dramatiska Institutet, Cirkushögskolan, Operahögskolan och Danshögskolan. LN Akustikmiljö är ledande i landet på kulturbyggnader som dessa, med mycket speciella krav på akustik och bullerdämpning.
– Vi är experter på utbildnings- och forskarmiljöer, med extrema krav på ljudisolering, uppfattbarhet och klang, säger akustikern.
Han har lyckats få ner ljudnivån till ofattbara minus 10 decibel, dB, i Karolinska Institutets laboratorier.
– Det är 40 dB lägre än vad andra tycker är görligt.
Rätt tänk redan vid startlinjen
Lennart Nilsson håller i kurser och anlitas ofta som föreläsare av olika företag.
– Många anställda upplever att ljudnivån på arbetsplatsen är hög och obehaglig. Även om nivåerna ligger på en hörselskademässigt acceptabel nivå, kan de vara oerhört psykologiskt stressande.
LN Akustikmiljö är unikt med att hålla utbildningar för byggarbetare ute på fältet, för att lära dem att tänka utifrån ett bullerperspektiv redan vid själva bygget.
– Det är viktigt för mig att människor förstår att man måste se längre än regelverk och lagar, säger Lennart, som ofta föreläser om hur människor reagerar på oljud.
Han förstår varför vi reagerar som vi gör på oljud och vet exakt vad som behöver åtgärdas.
– Vårt team ägnar mycket tid åt att fundera över vad folk störs av, och hur människor reagerar psykologiskt på störande ljud. Vi jobbar med andra ord inte enbart med att bygga bort buller, utan går mycket djupare än så, avslutar Lennart Nilsson.
2014-11-25
Dela artikel