På musikskolan i Lidköping går det runt 750 elever. Hit kan barn och ungdomar i alla åldrar komma för att ta del av inspirerande och lärorika musiklektioner. Här finns allt ifrån babyrytmik till lektioner för barn och ungdomar inom instrument som till exempel blås- och stråkinstrument, trummor, piano och gitarr. Här kan eleverna också välja att ta lektioner inom solosång eller ägna sig åt körverksamhet.
På musikskolan lägger de stor vikt vid att hänga med i utvecklingen vad det gäller musiken och att eleverna ska kunna lära sig att spela det dom tycker om och vill lära sig.
– Även om vi har de klassiska instrumenten riktar vi också in oss på de mer alternativa musikstilarna som synthmusik till exempel och vi låter även eleverna skriva egen musik, säger Johan Kjellberg som varit chef för musikskolan sedan 15 år tillbaka.
Att gå på musikskolan innebär inte bara att gå på lektioner, för dem som vill finns också chans till att spela med andra och även att uppträda. Här jobbar Johan och hans kollegor för att eleverna ska få komma ut och spela tillsammans så ofta som det är möjligt.
– De som spelar blås- och stråkinstrument brukar vi försöka få in i en orkester. Det blir en extra dimension i lärandet och är lite häftigare att spela ihop med andra i jämförelse med att sitta på egen kammare och spela.
Även alla andra elever, oavsett om de sjunger eller spelar ett instrument försöker Johan och hans kollegor att få in i en ensembleverksamhet.
– Det handlar om att göra saker tillsammans när man håller på med musik. Det är viktigt att eleverna känner en tillhörighet och får känna att de är musikanter. Här har också alla chansen att uppträda i olika sammanhang. Vi får ibland förfrågningar om att spela på olika platser och anordnar många egna konserter och föreställningar för att eleverna ska få uppträda.
Musikskolan som är kommunal har idag 15 tjänster fördelat på 17 lärare. Lärarna som är kunnig inom olika områden gör ofta projekt ihop.
– Ett mål som vi har i vårt arbete är att vi ska integrera oss så mycket som möjligt.
Musikskolan gör även många samarbeten med för- och grundskola och det är en del av framtidsvisionen, att fortsätta med detta.
– Syns vi inte, finns vi inte och att bevara musikskolan är en punkt som vi ständigt jobbar med. Sådana här verksamheter är viktigare än någonsin idag, om man tittar på samhället i stort, eftersom det ger så många positiva effekter. Barn och ungdomar behöver något vettigt att sätta i händerna och jag tror att alla sådana här typer av verksamheter kommer att bli allt viktigare i framtiden.