Fjällnäs – åtta årstider i storslagen natur
Mitt bland natursköna fjäll, intill den norska gränsen och med fjällsjöar runt knuten ligger Fjällnäs högfjällshotell. Med en historia som sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet är människorna som under åren besökt hotellet många och deras bakgrunder och nationaliteter olika. Gemensamt för samtliga är att de kommer för ett miljöombyte – att få andas frisk fjälluft och känna lugnet.
– Många av våra besökare har ett högt tempo hemma och på arbetet, här kopplar de av och får ny energi till nya tankar och idéer. Man ser hur deras spända axlar sjunker efter att ha varit här en stund, säger Henrik Bertmar, vd för Fjällnäs.
Hotellet är Sveriges första högfjällshotell grundat 1882 av paret Jonas och Hilda Åslund som ansåg omgivningen vara så vacker att de bestämde sig för att arrendera marken och bygga ett hotell för att fler skulle få chansen att ta del av områdets skönhet. Tanken var att särskilt människor från storstäderna skulle få chansen till ett luftombyte.
– Det var under den perioden som det eldades med kol i storstäderna och de som besökte hotellet på den tiden var människor från societeten med både tid och pengar att unna sig ett miljöombyte. Då var Fjällnäs en sommarort snarare än vinterort av den enkla anledningen att det då var lättare att transportera sig, berättar Henrik Bertmar.
Sedan dess har Fjällnäs utan avbrott varit ett högfjällshotell. Samtliga ägare har inriktat sig på samma sak och satt sina spår i verksamheten. Henriks föräldrar köpte hotellverksamheten för åtta år sedan efter att första ha besökt Fjällnäs som gäster och fastnat för området. Familjen Bertmar har genomfört renoveringar och nybyggnationer som borgar för att historien, kvaliteten och det familjära inslagen fortsätter att sätta sin prägel på Fjällnäs.
– Vi nyöppnade i december 2008 efter att ha byggt två nya flyglar med hög standard på boendet. Där har bland annat materialvalet varit viktigt och vi har använt produkter som harmoniserar med naturen, som skiffer, gran och ek. Naturen är påtaglig här, och vi befinner oss nästan 800 meter över havet. Vår familjs idé är att arkitektur och inredning ska ge upplevelser av hög kvalitet, värme och personlighet. Något vi vet att våra gäster uppskattar och söker, året runt.
Mii Gullo Spa, en av nybyggnationerna, har kommit att bli en central plats för hotellets gäster. Här finns en avdelning för damer och en för herrar, båda med bastu. Mii Gullo erbjuder även behandlingsrum, avslappningsrum och varmkarbad utomhus med möjlighet till ett sjödopp året runt.
– Vi ser till att det finns cirkulation i vattnet så att det inte fryser på vintern. Vårt Spa sympatiserar mycket med hur grundarna Hilda och Jonas såg på människors välbefinnande och är en viktig del i våra besökares vistelse här, förklarar Henrik.
– Vi vill att människor ska må bra helt enkelt.
Mycket influenser har även hämtats från resor på andra platser i världen, ett led i familjens tanke att bli mer internationella och locka fler utländska gäster. Samtidigt kommer redan en hel del gäster från både Europa och USA. Många som varit här en gång kommer också tillbaka.
– Vi har många återkommande gäster från både Sverige och utlandet. Till exempel har vi ett par från Schweiz som i år är här för femte gången.
Henrik menar att personalen har en stor del i att gästerna trivs så bra här, utan bra personal hjälper det inte hur fint hotellet är i övrigt. Stor fokus ligger även på maten och de råvaror som används för att komponera de trerättersmenyer som de flesta gäster beställer.
– Vi lägger stor energi på den mat vi serverar. Råvarorna är centrala och beställs så närproducerat som möjligt. Till exempel tar vi bär och svamp från vildmarken omkring oss.
Menyer komponeras av kockarna tillsammans med Högfjällshotellets sommelier som serverar drycker från väl utvalda producenter.
– Vi tycker att det är roligt och inspirerande att hantverket kring mat växer och tror mycket på lokalt samarbete med många duktiga mathantverkare i Jämtland.
2013-11-05
Dela artikel