Grunden för en framtid i modebranschen
Hög kvalitet och ett gediget hantverk har alltid varit röd tråd i anrika Tillskärarakademins utbildningar. Skolan, som öppnade redan 1913, har sedan 2007 fått sällskap av Stockholms Tillskärarakademis Gymnasium. Två inriktningar erbjuds, Hantverksprogrammet – Textil design samt Estetiska programmet – Mode.
Stockholms Tillskärarakademis Gymnasium håller till i samma modehus på Hagagatan i Vasastan som Tillskärarakademin och skolans ungefär 100 elever står inför en hög studietakt.
Utbildningen, som ska rusta studenterna med bästa möjliga förutsättningar att ta sig fram i en bransch med extremt hård konkurrens, leds av lärare med branschkunskap och har flera praktikperioder. Ledningen består av branschfolk med bra kontakter med allt från mindre designers till de större modehusen.
Många söker sig till hantverksprogrammet med målet att bli designers, men får ta del av en större värld som öppnar upp för andra yrken som exempelvis inköpare eller mönsterkonstruktör. Studenterna blir snabbt medvetna om att modevärlden är så mycket mer än bara kläder.
– Vi har en stor värld här och ansvar för allt från kroppsfixering till miljö, bomullsodling och samhällsfrågor. Vi har ett enormt spektra, säger skolans rektor Camilla Pontén, som har en bred och mångfacetterad bakgrund i textilbranschen.
Här arbetar man med bestående branschkunskaper snarare än tillfälliga modetrender. Studenterna lär sig bland annat dräkthistoria, materialkunskap, modeteckning och kritiskt tänkande. Grunder i sömnad är en förutsättning för att kunna kommunicera med de fabriker som så småningom kommer att sy upp kläderna.
Studenterna avslutar utbildningen med att använda sina förvärvade kunskaper i en egen kollektion och brukar sedan gå vidare till utbildningar på exempelvis Tillskärarakademin, Beckmans eller FIT.
2015-10-01
Dela artikel