Den 7 februari 1938 slog Café Gunberg upp portarna för allra första gången. Det finns få svenska caféer som har en lika lång, obruten historia. Idag förvaltas arvet av entreprenören Max. Nu serverar han räksmörgåsar, fika, lunch, smörrebröd och kvalitetskaffe på sitt café med catering i Kållered söder om Göteborg.
En dröm som blev sann
Att ta över en verksamhet med så mycket historia skulle kanske avskräcka en del, men Max tvekade aldrig.
- Jag hade jobbat länge i restaurangbranschen och kände att jag längtade efter att driva något där jag faktiskt kunde prata med kunderna och bygga upp långvariga relationer, förklarar han när vi ses över en kopp kaffe på caféet.
Jag var sugen på att ta över ett litet, mysigt café och hittade Café Gunberg på Blocket. De tidigare ägarna tyckte att det var dags att låta stafettpinnen gå vidare till någon annan och det passade mig perfekt.
“Jag älskar det sociala!”
Det har han inte ångrat.
- Det jag verkligen älskar är den sociala biten, att ha tid att småprata med de som kommer in och bygga relationer med dem, förklarar han. Särskilt i ett område som här i Kållered, där alla känner alla.
Nytt möter gammalt
Att ta över en institution som Café Gunberg förpliktigar. Stamkunderna runt Kållered är många och förväntningarna höga. Max är mån om att förvalta och bevara, men han vill samtidigt göra saker på sitt eget sätt och skapa nya traditioner.
- Under lång tid har caféet varit ett arbetarfik där byggjobbare och andra äter frukost innan jobbet, berättar han och fortsätter:
Det tänkte jag på när jag har satt mina öppettider. Det ska gå att komma hit tidigt. Samtidigt vill jag ha öppet längre och kunna erbjuda fika, smörgåsar, lunch och varm mat under hela dagen. Nu har vi öppet 8-20 på vardagar och 11-16 på helgerna. Det är en bra kompromiss. Och vi fortsätter givetvis också att ha catering!
Ett större utbud som passar fler
En annan sak som Max har velat utveckla är utbudet på caféet.
- Tidigare har Café Gunberg sålt väldigt stora, matiga mackor, det är bra för vissa men passar inte alla, berättar Max. Därför har jag satsat på att variera utbudet lite mer. Vi har kvar de stora, men erbjuder också andra alternativ. Till exempel på våra otroligt älskade räksmörgåsar, de finns i en stor och en lite mindre version.
Lyxigt kaffe från Kahls
Max har också valt att satsa på stort på riktigt bra kaffe. Det klassiska bryggkaffet har fått sällskap av fler varianter, från espresso till latte och cappuccino, allt tack vare ett samarbete med Kahls kaffe.
- Jag älskar deras kaffe och är väldigt glad över att vi kan servera det här på Café Gunberg, förklarar Max.
Smörrebröd – en ny specialité i Kållered
Efter att ha jobbat många år i Köpenhamns restaurangvärld har Max en grundmurad kärlek till smörrebrödet.
- Jag jobbade på ett ställe i Köpenhamn som gjorde otroligt lyxiga och välkomponerade smörrebröd, berättar han och visar utbudet som finns på Café Gunberg just nu. Jag är stolt över att vi serverar det här och att vi gör det med priser som känns rättvisa, jag vill ju föra in smörrebrödet i Sverige på allvar!
Ambitiösa framtidsplaner
För framtiden hoppas Max att Café Gunberg kan växa, både på plats i Kållered och på andra platser runt Göteborg. - Jag skulle vilja öppna en filial inne i stan eller i någon galleria, förklarar Max och fortsätter:
Jag vill sprida namnet Café Gunberg över hela stan och bygga vidare på den fina historia vi har. Och vi ska göra Göteborgs bästa räksmörgås!