Sjölands Konditori har funnits under många år och slog upp sina portar för första gången på 1900-talets första hälft. Förra året fick verksamheten nya ägare, då Anahit Degermenjan och hennes man tog över den.
Anahit som kommer från Armenien är apotekare i grunden och när hennes man sa att de borde öppna ett café var det inget som lockade. Hon är själv uppvuxen i konditoribranschen, då hennes föräldrar ägde ett konditori i Armenien. På den tiden var hon inte alls intresserad av att baka, något som helt har ändrats idag.
– Min man övertalade mig och idag är jag jättetacksam för att han gjorde det, menar Anahit.
Till en början letade de efter en tom lokal men en dag när de var ute på promenad såg de att Sjölands var till salu och bestämde sig inom kort för att ta över verksamheten.De hade många planer på att göra förändringar i lokalen men upptäckte snart att kunderna gärna villa behålla caféet som det alltid sett ut.
– Nu när vi varit här en tid så tycker vi också om det som det är, menar Anahit.
När makarna tog över caféet hittade de också många gamla recept, bland annat ett på bakverket myrstack.
– Det var jätteintressant att baka den och kunderna uppskattade det verkligen. När vi sålde bakverket la vi också fram det gamla receptet som många tyckte var väldigt intressant.
Frukostbuffé och varma luncher
Både Anahit och hennes man jobbar själva i caféet och börjar tidigt på morgonen för att baka, eftersom allt bakas från grunden. Här finns ett stort utbud av bakelser och kakor men också baguetter och frallor.
Bland sortimentet av bakverk finns också en armenisk bakelse som är populär i Armenien och heter Eclaír.
– Vi hade den från dagen vi slog upp portarna och den blev verkligen populär.
Till en början serverade de endast sallader och matpajer i matväg. Men då de upptäckte att många ville ha en varm lunch, började de nyligen att utöka menyn med ett varmt utbud, som består av veckans rätt samt bakpotatis med olika fyllningar. Utöver varma luncher kan man även ta del av en frukostbuffé på Sjölands Konditori, som är ett av få ställen i Karlshamn som erbjuder det.
Tårtor till dop, bröllop och födelsedag
Till caféet kommer människor i alla åldrar. Hit söker sig också många företagskunder för att beställa fika eller smörgåstårtor.
– Våra smörgåstårtor är väldigt populära, speciellt den med lax och räkor.
Hos Sjölands konditori kan kunderna även beställa födelsedags-, dop- eller bröllopstårtor, något som Anahit verkligen brinner för. Sjölands får ofta fin respons från sina kunder. När de en gång tagit del av deras utbud kommer många tillbaka.
– När vi öppnade i september fick vi en beställning på 110 frallor och redan nästa dag var många av dem som ätit dem här, för att köpa fler.
I framtiden hoppas Anahit och hennes man att de ska kunna anställa någon i serveringen, så att hon själv kan jobba som apotekare en viss procent men också att fortsätta baka tårtor.
– Jag tycker att det är kul att skapa och jag älskar när kunder säger att jag får göra som jag vill.
Anahit och hennes man är alltid måna om att ge alla kunder bra service och nu hoppas de på att växa sig allt större.
– Vi vill bli det kändaste konditoriet i Blekinge och att alla ska prata om mina tårtor, avslutar Anahit.