Kärrtorps gymnasium är en klassisk studieförberedande skola med tre huvudprogram: Ekonomiprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet. Utöver det har skolan även Språkintroduktion för nyanlända elever. I denna stora skola anpassad för 1 000 elever läser i dag 600 elever vilket gör den mindre trångbodd och därmed lugnare.
– Vi har haft fler än tusen elever vissa läsår men backar bandet lite från att ha varit jättestora till att nu bygga på det vi har och se till att våra elever är trygga, trivs och lyckas med sina studier, säger Pernilla, rektor på skolan sedan i fjol.
Då det är viktigt för skolan att eleverna ska ha så många kontakter med samhället som möjligt arbetar skolan medvetet med utflykter och studiebesök under året. Exempelvis till riksdagen, olika muséer och även längre resor som en till Auschwitz. Skolan bjuder också ofta in gästföreläsare.
– I år kommer eleverna att få besöka teatrar. Så många elever som möjligt ska göra ett besök som är kopplat till skolans likabehandlingsarbete, säger Pernilla.
Pernilla blev rektor i samband med skolans 60-årsjubileum. Under sina sextio år har skolan upplevt upp- och nedgångar i sin popularitet, precis som de flesta andra skolor.
De senaste åren har skolans popularitet minskat. Detta var en av anledningarna till att Pernilla, som har 20 års erfarenhet, erbjöds jobbet som rektor. Trygghet och trivsel är något Pernilla arbetat väldigt aktivt med sedan hon kom till Kärrtorps gymnasium. Mycket av detta arbete handlar om att ge eleverna arbetsro. Därför har en del nya ordningsregler införts.
I klassrummet är det alltid pedagogen som bestämmer placeringarna av eleverna. De som kommer i tid ska få hela sin lektion utan att störas, därför släpps de som kommer för sent in först efter en kvart. Mobiltelefoner kan vara goda pedagogiska hjälpmedel, men används under lektionstid endast när läraren säger till.
Pernilla är medveten om att vissa av reglerna ses som kontroversiella av eleverna, men kan se att de får lektionerna att fungera bättre. Ska det fungera måste vi respektera och gilla varandra och vi jobbar också mycket med att stärka goda relationer mellan vuxna och ungdomar, säger Pernilla.