När advokaterna Ulrika Borg, Petra Eklund, Louise Gunvén, Ghita Hadding Wiberg, Annika Nisser och Lotta Wirén, grundade KRIM Advokater 2014 med konstellationen: ”erfarna kvinnliga advokater som startar en byrå inriktad mot försvararrollen” var det något nytt i advokatvärlden.
– Vi ville förändra bilden av att en försvarsadvokat behövde vara en man. Idag ser det helt annorlunda ut och många fler kvinnliga advokater tar plats i denna tidigare så mansdominerade sfär. Nu är det i stort sett lika vanligt med kvinnliga som manliga försvarare då det handlar om riktigt grov brottslighet, säger Ghita.
Hur kan rollen som försvarsadvokat se ut och vad krävs för att man ska vara en duktig försvarare?
– Att vara försvarare är ett hantverk, som man bara kan lära sig genom erfarenhet. Erfarenhet ger mod att agera i rättssalen utefter vad situationen kräver, samtidigt som man har en grund och substans i vad man säger. En duktig försvarsadvokat är inte den som syns och hörs mest, utan den som kan målet utan och innan och aldrig lämnar luckor i det, som motparten kan dra nytta av, säger Louise.
– Vi måste också hålla huvudet kallt och hela tiden med klientens bästa i fokus. På KRIM är vi alla extremt väl förberedda och vet hur vi ska lägga upp vår sak för att få domstolens uppmärksamhet, fortsätter Annika och Ghita tar vid:
– Det finns en stor oförståelse i vad vårt yrke faktiskt innebär, bland annat tror många att vi bara hanterar ”buset” eller försvarar kriminella. I själva verket hanterar vi människor som misstänks för ett brott men som inte är dömda. Vi är den personens förlängda arm, som ser till så att det blir en rättvis prövning. Att bli misstänkt för ett brott kan drabba vem som helst i samhället och drabbas man som oskyldig är man otroligt tacksam över att det finns försvarsadvokater som lyssnar och ser till att ens röst blir hörd!
– Blir man misstänkt för ett brott ska man alltid säga att man vill ha en advokat. Vi har den juridiska kompetensen i alla skeden av processen och kan förklara vad som kan komma att ske. Redan i förhöret kan advokaten påverka mycket, bland annat i hur vi förhör vittnen och vilka eventuella trådar som vi spinner vidare på. Kanske hittar vi en ny vinkling som omkullkastar hela ärendet, fortsätter Louise.
Att jobba som försvarsadvokat kan kännas ensamt. Teamet består av advokaten och klienten, som man gör allt i samråd med. I domstol är advokaten den som ska agera, den som ska bedöma och värdera det som kommer fram utifrån klientens intresse. Det finns aldrig något som heter ”good enough”, förklarar de, utan försvarsadvokaten måste alltid prestera sitt yttersta. För medarbetarna på KRIM är det en stor styrka att kunna bolla tankar och idéer med varandra. Med sin podd: ”Krimpodden”, kan alla som är intresserade av rättssamhället lyssna till Lotta Wirén och Ulrika Borg.
– Här kan man ta del av både högt och lågt, från fördomar om försvarsadvokater, rättsprocessen, till juridiskt krångliga problem. Vad vi ofta faller tillbaka på är att den som blir misstänkt för ett brott kan vara vem som helst. Givetvis ska man då vända sig till en byrå som är specialiserad på brottmål och försvararrollen. Rätt advokat är avgörande för att klienten ska härda ut och klara hela processen på bästa sätt, avslutar Lotta.