Huvuddelen av Muskelcentrums verksamhet bedrivs i nybyggda IFU Arena – Uppsalas största idrottsarena. Här har man tillgång till moderna träningslokaler, ett välutrustat gym samt ett laboratorium för fysiologiska tester.
– Vi tar emot alla typer av patienter, både privatpersoner och företag, men har nischat oss mot idrott och är särskilt specialiserade mot elit, säger Johan Söderström, som grundade Muskelcentrum för sju år.
Han är legitimerad naprapat och idrottsmedicinsk specialist. Tillsammans med sina kollegor Josef Karlsson, Erik Ohlsson och Felicia Lundberg samarbetar han bland annat med Almtuna IS i hockeyallsvenskan, Sirius IBK Herr samt FBC Uppsala Dam i Svenska Superligan. De har tillsammans även flera uppdrag med svenska idrottslandslag som Tre Kronor, J18-hockeylandslaget och U19-landslaget i innebandy.
I samverkan med Celsiusskolan i Uppsala ansvarar man för fysträning av elitsatsande innebandy- och bandyelever. Men även vanliga motionärer kommer för behandling och träningsupplägg.
– Det kan till exempel handla om en person som för första gången vill springa ett maraton. Då går vi igenom målsättningar och personliga förutsättningar och lägger upp en sund träningsplan, berättar Johan.
De behandlingar man erbjuder innefattar förutom klassisk naprapati, även stötvågsbehandling, dry needling och muskuloskeletalt ultraljud (MSKUL).
– Med ultraljud kan man se omfattningen av en skada på muskel, sena eller ligament och även följa läkningsprocessen över tid vilket kan ge information om behandlingseffekt och även säga hur lång tid det är kvar innan man kan återgå till idrott eller annan aktivitet, säger Johan.
Muskelcentrum utmärker sig genom att hålla sig uppdaterade inom modern forskning och ny teknik. För att kunna erbjuda bredd satsar man kontinuerligt på investeringar i form av de absolut senaste och mest effektiva maskinerna för behandling av alla sorters skador. Personalen utbildas regelbundet och Johan själv har bland annat utfört och publicerat en forskningsstudie inom radiell stötvågsbehandling av löparknä.
Den förebyggande delen av verksamheten är central och man satsar stort på att utbilda tränare, föräldrar och aktiva.
– Att träna på rätt sätt minskar risken för både överbelastnings- och traumaskador, samt ökar chanserna till ett långt idrottsaktivt liv, förklarar Johan.