Reflekterande och flexibla förskolor för alla

Barnstugan Hälsingegatan i Stockholm består sedan 2005 av inte mindre än sju förskolor med ungefär 20 barn per enhet. Förskolan Bubblan är undantaget som bekräftar regeln. Här går 52 barn, något som gör att man arbetar i renodlade åldergrupper till skillnad mot de övriga förskolorna (Drejaren, Eldaren, Gunghästen, Lammet, Spöket och Essingebarnen) där man har åldersintegrerade barngrupper.

I de åldersintegrerade förskolorna anpassar Barnstugan Hälsingegatan det pedagogiska arbetet och upplägget på ett sätt som gör att åldrarna matchas.
– Man får lägga verksamheten på olika sätt. Femåringar behöver något helt annat än vad ettåringar gör. Vi arbetar med projekt i åldersindelade grupper, berättar förskolechef Åsa Larsson.
För några år sedan tog Barnstugan Hälsingegatan beslutet om att ha en Reggio Emiliainspirerad verksamhet.
– I samband med det kom en reviderad läroplan med ett nytt innehåll. När den kom kände jag att vi var tvungna att bromsa Reggio Emiliaarbetet för att i stället arbeta med läroplanen och få in den i verksamheten. Kvalitet är oerhört viktig, liksom att man håller sig till de riktlinjer och styrdokument som finns, menar Åsa Larsson.

Genom ständig reflektion och samtal ser man till att förskoleverksamheterna, som är belägna på Norrmalm och Kungsholmen, ständigt utvecklas och förbättras. Det handlar om att diskutera målsättningar och vad som behövs för att nå dem. Något som definitivt har förbättrats är maten på förskolorna. År 2008 valde man nämligen att köpa en indisk restaurang på Gästrikegatan.
– Vi gjorde om den och tog dit två kockar som lagar mat från grunden till våra egna förskolor, berättar Åsa Larsson och menar att det är ett sätt att få full kontroll över maten.

Att Barnstugan Hälsingegatan bedriver förskolor som är öppna för alla barn är en självklarhet.
– I möjligaste mån arbetar vi för att barn med särskilda behov ska kunna delta i den verksamhet vi erbjuder. Det betyder att vi också får anpassa verksamheten efter de barnen, säger Åsa Larsson.

2013-11-06
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies