Björn Säwe, frukträddare och räddningsledare hos Rescued i Helsingborg brinner passionerat för att minska matsvinnet och har lagt sitt fokus på frukt och grönsaker. Tillsammans med elva medarbetare med samma genuina drivkraft räddar de det som räddas kan.
– Det är helt sjukt att förstå hur mycket duglig frukt och grönsaker som kastas. Ibland kan det bara vara så att den låda som frukten förvaras i är trasig. Då kastas hela lådan.
Frukträddarna hämtar upp frukt och grönsaker, kontrollerar, sorterar och tvättar. Det som behöver skäras bort skärs bort så minimalt det bara går och det spillet används till ny näringsrik jord så att nya grödor kan ta fart. Det andra används till att göra fräscha, nypressade och hälsosamma juicer och smoothies.
Dessa juicer och smoothies produceras under varunamnet Rescued. Produkter som tillverkas helt utan tillsatser.
– Det enda vi tillsätter är kryddor som ingefära, kanel och kardemumma med mera. Vi pressar och pastöriserar samt fyller juicen på glasflaskor.
Svinnet kommer från dagligvaruhandeln, frukt- och grönsaksgrossister, fruktkorgsleverantörer och livsmedelsbutiker.
Rescued testar kontinuerligt nya sammansättningar och smaksättningar som de utvecklar internt. De jobbar även nära sina konsumenter som gärna får bidra med nya recept.
– Vi testar ofta nytänk och nya produkter. Vi gjorde en testproduktion av 60 glasflaskor alldeles nyligen som vi gemensamt betygsatte. Det är kul att vi alla är involverade i sortimentet.
Produkterna hittar ut till konsument via alltifrån personalmatsalar till Grand Hotel i Stockholm.
– Det är en stor del av befolkningen idag som premierar hållbarhet och sitt eget välmående, som i sig båda är två tickande bomber i dagens samhälle. Vi tar hand om både matsvinnet och din hälsa – för en hälsosam och hållbar värld!