132123akebono4
132123akebono1
132123akebono2
132123akebono3
132123akebono4
132123akebono1
132123akebono2
132123akebono3

Sakesamuraj med passion för Japan

Det är en mångårig passion som utspelar sig mellan Åke Nordgren och Japan. Cirka 22 år och 63 Japanresor efter den första förälskelsen i landet är han en kunskapsbank av rang när det kommer till japansk kultur. Åkes företag Akebono Unlimited har bland annat etablerat sig som en betydande importör av japanska drycker och arrangerar även japanresor och events på hemmaplan.


Intresset för den japanska risbrygden sake ökar i Sverige. Fortfarande är saken en liten aktör vid sidan av våra traditionella drycker, men allt fler har fått upp ögonen för japanska drycker. Och Akebono Unlimited står för en stor del av importen.
– Alla som inte har testat sake borde prova. Drycken beskrivs ofta som ett risvin men det är egentligen fel, det är en brygd precis som öl, även om den i sitt utseende kan uppfattas mer som ett vin. Dessutom finns den i en rad olika prisklasser och karaktärer, förklarar Åke Nordgren på Akebono Unlimited.
En annan uppstickare på marknaden är japanska öl från landets små microbryggerier. Allt fler svenskar tycks leta efter alternativ till den traditionella ljusa lagern.
– I dag har den svenska marknaden det utbud som den klarar av. Men om några år kommer det förmodligen att se helt annorlunda ut. Japan har 2000 år av dryckestradition bakom sig, här i Sverige har vi bara tagit del av dryckerna sedan 1970-talet. Från 2001 och framåt har försäljningskurvan ökat stadigt år efter år!
Och Åke vet vad han talar om när det kommer till japansk mat och kultur. Han är en av totalt 32 sakesamurajer i hela världen.
– Trots hård konkurrens från exempelvis mina skolutbildningar är det den finaste titeln jag har. Vid sidan av importen, som är Akebono Unlimiteds största verksamhetsgren, sitter jag bland annat med som domare vid en internationell saketävling och undervisar på en sommelierutbildning, säger Åke.

Väl värt att nämna är Akebono Unlimiteds eventverksamhet. Exempelvis arrangerar Åke mat- och dryckesresor till Japan med personlig guidning för såväl företagsgrupper som privatpersoner.
– Resorna ska inte bara vara en kul grej utan de ska innehålla verkliga upplevelser. Det är kunskapsresor! Vi reser både till populära besöksmål som Tokyo och svåråtkomliga matupplevelser på landsbygden. Japan är den tredje största ekonomin i världen och det finns en enorm kulturskatt och fighting spirit som vi svenskar kan lära av.
Den som i stället vill uppleva Japan på nära håll kan besöka Akebono Unlimiteds matstudio i Stockholm. Här anordnas uppskattade tillställningar med avsmakningsmenyer.


Hur upplever man Japan bäst på hemmaplan?
– Ett bra tips är att höra sig för och hitta det där guldkornet – den äkta japanska restaurangen. Många japanska matställen drivs inte av japaner och då kan maten förvisso vara god men mer av en crossover. Bor man i Stockholm är det dessutom en härlig, avkopplande upplevelse att besöka ett japanskt spa.
Men få saker här hemma tycks leva upp till det som det äkta Japan har att erbjuda. Åke minns den godaste sushin han någonsin ätit.
– Det var långt bort från Tokyos lyxrestauranger i en liten ort i på västkusten i södra Japan. Det är ofta på de mest oväntade platserna som man hittar det allra

2013-04-10
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies