Träkolsgrillat från orienten
På Mezopotamya i Gävle finns det något för alla smaker. Träkolsgrillade kötträtter blandas med orientaliskt inspirerad vegetarisk mat. Det här är restaurangen som vill fånga upp orientens matkultur – från Grekland till Arabländerna.
– Mezopotamya är det gamla grekiska namnet för området mellan Eufrat och Tigris. Vi har valt det här namnet eftersom vi inte vill sätta någon nationalitet på restaurangen utan snarare samlar hela den orientaliska kolgrillstraditionen under ett och samma tak, berättar Hasan Tercan som driver restaurang Mezopotamya i Gävle.
Både bland greker, turkar, araber och kurder är träkolgrillning ett viktigt inslag i matkulturen. Samtidigt har alla sin egen tradition vad gäller både tillagning och val av kryddor. Resultatet är en bredd som Mezopotamya kombinerar med ett steakhousekoncept. Ambitionen är att erbjuda Gävle en samling spännande rätter som faller folk i smaken.
– Allt kött grillas över öppen eld vilket så klart ger maten sin karaktäristiska smak. Jag vill påstå att vi har Sveriges kanske godaste lamm racks! Men vi serverar även spett och andra kötträtter, här ska det finnas något för alla. Bland de vegetariska alternativen finns det också en hel del att välja på, säger Hasan.
Den orientaliska restaurangen med steakhouse samverkar med Arena som ligger i lokalens nedervåning. Där bjuds det på underhållning av olika slag.
– På torsdagar och fredagar har vi dragit i gång karaoke och på helgerna är det klubb. Och för den som vill komma hit övrig tid har vi en avkopplande sportbar.
För Hasan Tercan är placeringen i Gävle optimal, här letade han i sex år efter den rätta lokalen.
– Gävle är en spännande stad med ett brett utbud, det gör att folk kommer ut och vågar testa. Annat hade det varit om det bara funnits en massa pizzerior i stan, säger han och skrattar.
2012-10-29
Dela artikel