Advokatfirman Sigvardsson tar sig an ärenden över hela landet och är sannolikt Sveriges enda byrå som idag är uteslutande nischade på att hjälpa köpare i tvister om dolda fel i villor och fritidshus.
– Vi som jobbar här har gått vägen via mångårig fördjupning inom tvistemålsprocesser, till att specialisera oss på tvister med byggnadsteknisk anknytning, för att nu i princip bara arbeta med köpare som har drabbats av dolda fel. Ärendena är ofta komplexa, både rent juridiskt och byggnadstekniskt. Det är en stor fördel att ha de erfarenheter vi har inom byggteknik, för att kunna kommunicera med sakkunniga inom området och för att kunna presentera deras resultat på ett pedagogiskt sätt. Dagens teknik gör att det i praktiken inte spelar någon roll var i landet advokaten sitter. Det är kompetensen som är det centrala, berättar advokat Robert Sigvardsson.
Efterfrågan på nischade advokater ökar. Det går att jämföra med specialistläkare.
– Det är med advokater som med läkare. Man vill ha en specialist om det finns en sådan att tillgå. Särskilt när det gäller något så viktigt som sitt husköp och ansvaret för typiskt sett mycket kostsamma fel. Många som kommer till oss är under stor press. Köpet av drömhuset har plötsligt förvandlats till en mardröm som riskerar att slå sönder både ekonomi, mående och relationer, säger Robert.
Ett dolt fel, förklarar han, är ju inget som man har räknat med eller budgeterat för. Det kan till exempel handla om hur husets dränering är anlagd, konstruktionsfel som lett till eller riskerar att leda till fukt- och mögelskador, men även sådant som orimligt högt buller från omgivningarna. Alla typer av avvikelser som påverkar fastighetens marknadsvärde kan vara ett dolt fel.
Säljaren har i regel bra försäkringar som fångar upp dem, medan köparen står ensam. Här gäller det att inte försöka googla sig fram till svar eller att åtgärda problemet på egen hand. Det är viktigt att redan från början få korrekt rådgivning för den specifika situationen då det för en köpare finns tidsfrister att förhålla sig till.
– Ju tidigare vi blir inkopplade, desto bättre förutsättningar har vi att hjälpa köparen på bästa sätt, säger Robert och fortsätter:
– Steg ett, är att reklamera felet till säljaren så fort som möjligt och att kräva att få en inställning tillbaka. Vad många inte har klart för sig är att om man reklamerar för sent eller på ett felaktigt sätt har man inte rätt till någon ersättning alls – även om felet skulle anses vara dolt.
Via sin hem- och villaförsäkring har man rätt till hjälp av en advokat. När tvist uppstått täcker försäkringsbolaget mellan 75-80 % av kostnaderna för juridisk konsultation och utredningar av sakkunniga.
– Vi bedömer möjligheter och risker med ärendet och hur det bäst drivs vidare. Vi har också ett nätverk av sakkunniga byggnadsingenjörer som kan behöva anlitas för att utreda och konkretisera felet. Situationen är alltid allvarlig och vi har förståelse för att man som köpare vill nå en lösning och komma vidare i sitt liv, avslutar Robert.