Kampsporten kom tidigt att prägla tillvaron under uppväxten i Gottsunda. Idag driver han verksamhet tillsammans med vännen, thaiboxaren och MMA-utövaren Jörgen Kruth.
– Jag har alltid gillat kampsport av olika slag och började tidigt med taekwondo som avlöstes av karate, judo, thaiboxning och slutligen MMA. Tillsammans med Jörgen, som är ett föredöme när det kommer till fighting, har vi skapat en läroplattform för andra entusiaster som vill ha vägledning. Vi lär ut en serie med de grundläggande tekniker som vi tycker är bäst, ur en träningsaspekt men även i självförsvarssyfte. Vi säger: Behåll din klocka. Att kunna försvara sig är underskattat, det är bättre att kunna några bra tekniker när man inte behöver det än att inte kunna några tekniker när man väl behöver dem.
Även om Jan Emanuel har haft en viss tongivande röst inom kampsporten, förknippas han ofta med sin entreprenörsanda. Han har drivit fram cirka hundra bolag inom en mängd olika branscher, en del mer framgångsrika än andra. Idag driver Jan Emanuel ett riskakapitalistbolag som även hanterar värdepapper. Det här med att ta risker och söka kickar har succesivt minskat med åren, berättar han.
– Det låter väldigt missvisande att man skulle vara en risktagare som riskkapitalist, när det i själva verket är tvärtom. Vi hittar bolag som har så lite risk som möjligt, för att göra investeringar i. Vi riskkapitalister är förmodligen de minst riskbenägna människor som finns! Jag går absolut mer och mer mot att slippa huvudvärk och investerar inte heller i uppstartsföretag, utan endast i bolag som redan har en omsättning och där jag ser att det börjar gå åt rätt håll.
Värdepapper kan helt klart innebära risker, hur tänker du där?
– Det finns givetvis alltid en viss risk, men till stor del handlar det om din sparhorisont. Jag är själv inte speciellt duktig när det kommer till värdepapper, men jag har en vinnande strategi som innebär att jag omger mig med extremt duktiga människor. Det är min nyckel till framgång. Omge dig med duktiga och framgångsrika människor. Ta rygg på dem, spara långsiktigt och strunta i att sälja. I det långa loppet lönar det sig alltid historiskt sett.
När pandemin bröt ut var det många som befarade en kraftig nedgång på börsen. Den stora nedgången uteblev, och många investerare blev tagna på sängen. Jan var en av dem.
– Jag har haft tur på så sätt att mina bolag inte fanns i de mest utsatta branscherna, men däremot gjorde jag en mycket dålig bedömning av börsen i början. Jag såg framför mig att vi var på väg in i en lågkonjunktur och sålde snabbt av en del fastigheter – billigt. Sen satt jag där med kapitalet och väntade på den rejäla dippen, för att göra nya investeringar till attraktivare priser. Men den stora dippen uteblev. Visst sjönk börsen men återhämtade sig tvärtom och steg snabbt. Jag sålde alltså av fina saker billigt och missade den riktiga dippen som skulle ha gett mig förtjänst. Jag fick helt enkelt ta den smällen.
Hur ser planen ut för dig under de närmsta åren?
– Jag planerar att följa mina egna råd, bra bolag med så lite risk som möjligt i portföljen och att inte sälja. Jag kommer fortsätta att förvalta fastigheter och bli än mer smal i mitt företagande. Det har varit roligt att tänka brett som entreprenör, men rent ekonomiskt är det smartare att hålla sig till det man har mer erfarenhet av. Jag har dock haft riktigt roligt när jag kastade mig in i branschen med bilvårdsprodukter. Rudeboy har krävt mycket tid och varit kostsamt, men också mycket stimulerande. Nu har vi produkter för både hus, hem och industri. Med vår försäljningsstruktur skapar vi samtidigt möjligheter för människor att lära sig det viktigaste yrket i livet: att sälja. Vem som helst kan sälja våra produkter och tjäna sina egna pengar.
Fem snabba med Jan Emanuel
Vilken är din favoritbil?
Dodge Charger 1968.
Vart reser du helst?
Mitt vinterhus i Havanna.
Vilka tidningar läser du helst?
New York Times, Dagens
Industri och tidningen Granma, när den går att få tag i.
Vem är din förebild?
Göran Persson.
Vad gör dig lycklig?
Att se mina barn glada är den närmaste definitionen av lycka jag kan komma.