Redan samma år som David Svensson och Mattias Crammer slog upp dörrarna tilldelades de den prestigefyllda utmärkelsen Årets vinbar i tidningen Allt om vin. Två år senare har deras Sundbybergs vinbar blivit en både respekterad och älskad vinbar i Stockholm.
En plats att resa till
- Vi har många gäster som berättar att de tidigare alltid brukade få åka in till stan för att träffa vänner som bor där, men nu vill vännerna alltid åka hit i stället.
Det berättar David när vi satt oss tillrätta innan öppning inne på vinbaren, vägg i vägg med ICA Supermarket Sundbyberg. Det var där på andra sidan väggen som allt började, förklarar David.
Mattias Crammer, som är ICA-handlare där inne, hade drivit en liten vinbar i anslutning till butiken. Han ville expandera och tog kontakt med mig genom gemensamma vänner. Det slutade med att vi styckade av en del av låsbutiken som låg bredvid, renoverade från grunden och öppnade Sundbybergs vinbar sommaren 2022.
Två passionerade vinälskare slår sig samman
När Mattias hörde av sig jobbade David som chefssommelier på Restaurang Djuret/Leijontornet i Gamla Stan, en välkänd Stockholmskrog med en av landets största vinkällare. Att få chansen att bygga upp sin egen verksamhet lockade honom och i Mattias hittade han en perfekt parhäst.
Vi tänker likadant och kompletterar varandra väldigt fint. Mattias älskar mat och dryck och är otroligt bra på att se helheten. Tillsammans med min långa erfarenhet från restaurangbranschen och stora passion för vin blev det en vinnande kombination.
Här kan du hitta en ny favorit
Tanken bakom Sundbybergs vinbar är att det ska vara ett ställe där man alltid kan hitta nya favoritviner. Man serverar hela utbudet på glas och halvglas, allt för att uppmuntra gästerna att våga utforska och pröva nytt.
- Vårt signum är att vi har väldigt mycket vin på glas, runt 30-40 sorter, förklarar David.
Och utbudet är levande och hela tiden föränderligt.
- Hittar vi ett vin vi gillar köper vi in ett parti om säg 12, 24 eller 36 flaskor och serverar tills det tar slut, sedan byter vi.”
Temat: “Allt som är gott och välgjort”
Utbudet är dessutom brett och sträcker sig över regions- och landsgränser.
- Vi gillar allt som är gott och välgjort, oavsett varifrån det kommer, konstaterar David. Vi är varken naturvinspuritaner eller gammaldags bordeauxnördar, utan vi gillar alla bra viner.
Det här tankesättet är en stor del av förklaringen till varför så många från hela Stockholm gjort Sundbybergs vinbar till sitt stamlokus.
“Vår styrka är helheten”
Men bredden är också viktig på andra vis. Tanken bakom Sundbybergs vinbar är att vem som helst ska känna sig välkommen, så länge man älskar vin och vill utforska sin passion.
- Vi kan vara väldigt många saker för väldigt många människor, som David förklarar det.
Vår styrka är helheten – god mat, goda viner och trevligt bemötande i en härlig lokal. Hit kan man komma och äta en hel middag, men det går lika bra att komma in på ett halvglas och ett par bitar ost eller chark. Och allt däremellan! Vi har ett helt gäng stamgäster som kommer ett par, tre gånger i veckan, men vi har plats för fler!