Den som lämnar ett möte med Åke Nordgren, Akebono AB, gör det i hänförelse och förtjusning, med ett något lättare steg och öppnare sinne.
– Ja, jag är Sveriges största importör av sake, säger Åke. Jag darrar inte ens på manschetten att säga det. Mitt företag jobbar enbart med Japan. Japans sinne och stil passar mig bra, man jobbar igenom saker, man är noggrann och låter saker ta tid. Jag upplever att det japanska är i mer balans och att man fortfarande har kvar värderingar som idag har lämnat den svenska kulturen: att möta varandra, se varandra, samtala, resa sig upp för de äldre och så vidare.
Det första vi lär oss av Åke är uttalet av sake. Det uttalas ”sacke”. Det släpande é-et, kommer från det amerikanska språket, som satte dit en accent för att särskilja ordet från ”sake”. Nu vet vi bättre!
Det andra vi lär oss av Åke är att sake inte är ett risbrännvin. Sake är en måltidsdryck. En brygd som aldrig innehåller mer än 20 procent alkohol. Saken har en historia som går tillbaka till 300-talet f.v.t. Det finns 16 000 olika sorter, varav Åke själv har provat cirka 7000 sorter. Sakens valörrikedom är således större än vinets. Brygden består av ris, sött ris, jäst, vatten och mjölksyra.
– Variationerna kommer sig av att det finns drygt 100 olika rissorter som odlats i olika jordmån. Riset poleras på olika sätt. Tillverkaren kan använda hårt vatten, mjukt vatten, brygga i olika temperaturer och lagra på olika vis, berättar Åke. Saken har ganska låg syra, då det inte finns syra i ris utan all syra kommer från tillredningen. Den innehåller mycket aminosyror. Eftersom aminosyror bygger mat så är sake en måltidsdryck.
Passionen för mat, dryck, möten och människan – och Japan, är glödande. Min uppgift är att skriva en kort artikel av alla Åkes härliga ord. Jag går ifrån mötet med Åke-citat ringandes i huvudet: ”Det får ta tid”.