Vård- och omsorgscollege är en ideell förening som i år firar 10 år. Organisationen arbetar för samverkan mellan arbetsgivare, utbildning och fackförbundet Kommunal och tar ett gemensamt ansvar för att höja kvaliteten samt trygga kompetensförsörjningen inom vård- och omsorg. En samverkan som bedrivs såväl nationellt, regionalt och lokalt.
Inom Vård- och omsorgscollege Stockholm samverkar Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Haninge kommun, Solna stad, Sollentuna kommun, Botkyrka kommun, Röda korsets högskola, Kungliga tekniska högskolan, Karolinska Institutet, Stockholms universitet, Södertörns högskola, fackförbundet Kommunal och Arbetsförmedlingen.
– Vi ta ett gemensamt ansvar för att trygga kompetensförsörjningen inom vård och omsorg. Vi vill höja kvaliteten på utbildningarna samt öka attraktionskraften, säger Aisha Amin, regional samordnare för Vård- och omsorgscollege i Stockholm.
Aisha berättar att hennes roll som samordnare även handlar om att driva processer inom samverkan och utvecklingsarbete som bland annat innefattar ökad attraktion, kompetensutveckling och arbetsplatslärande samt att vara behjälplig vid certifieringsprocesser. Just nu pågår ett aktivt arbete inom Vård- och omsorgscollege Stockholm med att verka som regional stödstruktur inom arbetsplatslärande, språkstöd utifrån språkombudskonceptet och ökad attraktion.
– Vi har idag fyra gymnasieskolor ansluta till Vård- och omsorgscollege Stockholm, tillsammans med tre vuxenutbildningar och två yrkeshögskoleutbildningar. Skolorna erbjuder en kvalitetssäkrad utbildning och verkar i nära samverkan med arbetslivet. I samverkan växer vi kontinuerligt med fler kommuner, utbildningsanordnare och arbetsgivare inom vård- och omsorg.
Certifierade utbildningsanordnare slussar sina elever direkt ut i arbetslivet eller vidare till högre studier.
– 95 procent av våra studenter som väljer att gå ut i arbetslivet, får arbete direkt efter avslutad utbildning. De är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden.
Vård- och omsorgscollege samarbetar bland annat med Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och erbjuder fortbildning för lärare inom teknik och AI (artificiell intelligens), vilket kommer att ge effekt i undervisningen och stärka kompetensen hos eleverna när de går ut i arbetslivet.
– Vi brinner för att kvalitetssäkra och synliggöra vård- och omsorgsutbildning. De som väljer att läsa Vård- och omsorgsprogrammet ges möjlighet till både yrkesexamen och högskolebehörighet. Eleverna får med sig dubbla möjligheter och kan välja att gå ut direkt i arbetslivet eller vidare till högre studier.
Alla som väljer en utbildning inom vård och omsorg är dagens vinnare! Vi synliggör karriärvägar för vård- och omsorgspersonal och har stärkt samverkan med akademin och arbetslivet. Det ska vara attraktivt att jobba inom vård- och omsorg. Vi verkar för att våra elever har de krav som arbetsmarknaden ställer. Vi vill att blivande och verksamma undersköterskor ska känna en yrkesstolthet.
Tillsammans gör vi skillnad på riktigt.