I Skärholmen ligger den privatägda arbetsförmedlingen som hjälper människor att komma ut i arbete. Maria Ogannesian som startade ArbetsLagret AB i slutet av 2017 har själv jobbat på Migrationsverket och andra kommunala och statliga verksamheter, vilket har gjort att hon hunnit samla på sig mycket kunskap och erfarenhet om samhället och arbetsmarknaden.
Sedan starten har de hjälpt ett stort antal arbetssökande samtidigt som de också hittat arbetskraft till arbetsgivaren. Deras stora målgrupp finns i Skärholmen och Botkyrka. Därför har de också sitt kontor i Skärholmen, för att vara nära både arbetssökande och arbetsgivare.
ArbetsLagret har blivit en välkänd aktör på marknaden och öppnade i juli ett systerkontor i Sollentuna och kommer inom kort även att öppna två nya kontor i Bredäng.
– Vi satsade mycket på kvalitet redan från starten och det det har gjort oss kända bland både arbetsgivare och arbetssökande. Vi är nära och lokala och hit är det enkelt att bara smita in, säger Maria, som är vd på ArbetsLagret.
Matchar akademiker med arbetsgivare
På ArbetsLagret hjälper de både långtidsarbetslösa och nyanlända att komma ut i arbete genom att stötta och coacha. Här hjälper de varje individ utifrån dennes behov, i allt ifrån intervjuträning med kroppsspråk till att hjälpa dem med ansökningshandlingar.
I och med coronapandemin har de också fått många akademiker som blivit arbetslösa och sökt sig till dem.
– Vi lägger då mycket fokus på matchning eftersom dessa oftast inte har varit arbetslösa under en längre tid och dessutom har både utbildning och erfarenhet i bagaget.
De företag som rekryterar personal via ArbetsLagret finns inom många olika branscher och kan vara allt från mindre till större företag.
En lyckad helhet
Förutom att de hjälper människor ut i arbetslivet, så matchar de också dem mot utbildningar. ArbetsLagret som också har fler ben inom sin verksamhet, har verkligen lyckats skapa en helhet för att få de arbetssökande att komma ut på marknaden. Nyligen började de jobba med nikotinavvänjning.
– Jag märker att arbetsmarknaden har förändrats, där allt fler företag vill ha rökfria medarbetare. Idag jobbar vi mycket med niktonavvänjning inom organisationen men vi har även samarbeten med andra organisationer som vill stödja personalen i att bli nikotinfria.
Hjälper ungdomar
I framtiden hoppas Maria att de ska öppna kontor på fler platser. Inom den närmsta framtiden kommer de också att satsa på att jobba med ungdomar i Bredäng.
– Ungdomar behöver sysselsättning. Man pratar ofta om problem men man pratar inte om vilka lösningar det finns. Det gäller att vara lösningsorienterad och det behövs fler möjligheter för att kunna släppa in ungdomar på arbetsmarknaden. Då skulle vi slippa många av de problem som det skrivs om i media.
Hos ArbetsLagret råder många mjuka värden, där man värnar om varje individ.
– De som jobbar här är eldsjälar och förutom att de måste uppfylla kompetenskraven ska de också vara motiverade att vara ett stöd för andra. Vi har skapat den värme som vi var ute efter från början och det har bidragit till att vi växer, avslutar Maria.