24030 Sirius mat & bar_01
3-5 min lästid

En ny spännande restaurang i Landskrona

Med passion för mat, kryddor och unika smakkombinationer har kocken och entreprenören Bassim Jabbar gjort ett stort avtryck på Landskronas restauranglandskap. Han driver fyra restauranger, varav en är nyöppnad i år – Sirius mat & bar. Vi träffade Bassim för att hör mer om den nya restaurangen och vad som driver honom. Följ med till Landskrona och möt en restauratör som vågar prova nytt utan att förlora kontakten med smaktraditionerna.

Egentligen skulle han ha blivit advokat. Det var i alla fall det Bassim Jabbar utbildade sig till i hemlandet Irak. Efter flytten till Sverige år 2001 är det dock maten som blivit mittpunkten i hans liv. Han har jobbat i restaurangkök, drivit pizzeria och är idag en matentreprenör med fyra egna restauranger. En av dem är nyöppnade Sirius mat & bar, en ny och spännande restaurang i Landskrona. Men innan vi pratar mer om den måste vi berätta om Bassims väg dit. 


En uppväxt bland kryddor

Att Bassim blev restaurangentreprenör och kock är kanske inte så konstigt när man tänker efter. Hans pappa var nämligen kryddgrossist hemma i Irak. Av honom lärde sig Bassim allt om kryddor och kryddning. 


- Han visste precis vilka kryddor som passar till kött, till fisk, till fågel, till grönsaker, ja, till alla olika slags råvaror”, berättar Bassim. “Det är där jag har min smakbakgrund.”


Tjugo år som restauratör

2004 startade Bassim sin första egna restaurang, en pizzeria där han med tiden även började servera á la carte. Han märkte snart att hans kunskaper om kryddor och inställning till mat gjorde honom väl lämpad för ett liv i köket. 


- Jag har aldrig gått någon formell kockutbildning, men jag har alltid läst väldigt mycket och testat och experimenterat och utvecklat min kokkonst på det viset, förklarar han.


Att prova sig fram tillsammans med andra kockar är den bästa utbildningen skulle jag säga. Och köket har alltid varit en favoritplats för mig. Jag står inte i baren, serverar eller sitter på kontoret, utan jag står bakom spisen. Det är där jag trivs bäst.



Fyra restauranger med olika teman

Idag driver han och hans hustru den populära sommarrestaurangen Borstahusens hamnkrog, lunchrestaurangen Varvsudden vid gamla Varvet och fransk-skånska Restaurant De la Gare som serverar rätter från både det skånska och det franska köket. Och så förstås nyöppnade Sirius mat & bar, en restaurang där Bassims personliga favoritråvara står i centrum – fisk. 


- Jag älskar att laga fisk, berättar han. Det är en väldigt känslig råvara, som man verkligen måste behandla med omsorg och kärlek för att det ska bli bra.


Med fisken i fokus

På Sirius mat & bar kan gästerna till exempel njuta av fiskrätter som smörstekt eller varmrökt lax, grillad tonfisk och friterad spätta. Men på menyn finns också utvalda kötträtter och klassikern Moules marinières. Och så en av Bassims favoriträtter – en riktigt mustig fiskgryta som sätter smaklökarna i gungning och serveras med aioli, räkor och bröd. Bassim är nöjd med såväl menyn som lokalerna och känner sig stolt över vad han och teamet har åstadkommit så här långt.


Vi är väldigt nöjda med restaurangen och lokalen. Den är bra planerad och lämpar sig bra för större sällskap. Vi hoppas till exempel på att få ta hand om bröllopsmiddagar här. 



“Diskaren är restaurangens hjärta!”

Men hur ser då framtiden ut? Med tjugo år som restaurangentreprenör kan Bassim branschen och vet vad som krävs för att lyckas. 


- Jag vill inte växa mer, utan jag är nöjd med de fyra restaurangerna som vi driver idag, fast det sa jag i och för sig innan vi öppnade Sirius mat & bar också. Man ska aldrig säga aldrig!, skrattar han.


Avslutningsvis är Bassim noga med att lyfta fram människorna runt sig. Han har ett riktigt superteam, förklarar han.


Min fru är utbildad kock och vi har en restaurangchef som också är kock, så det är ett väldigt bra team som jobbar med restaurangerna. Min personal är otroligt viktig för att verksamheten ska fungera så bra som den gör. Och det gäller alla, från oss som jobbar i köket till serveringspersonalen och alla andra. Jag brukar säga att diskaren är restaurangens hjärta – utan en skicklig person på den posten går det inte!

2024-11-07
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies