Margretetorps gästgifvaregård har varit verksamt sedan 1950-talet, men gästgivaregården är samtidigt en av Skandinaviens äldsta med en historia från 1300-talet och har hunnit vara i både svensk och dansk ägo. I närheten står det gammal adliga vinslottet och på den skånska gästgivargården får du sova under synliga takbjälkar till ljudet av den porlande bäcken utanför.
– På morgonen kan du ställa upp din egen dörr mot innegården eller kanske sätta dig där ute en stund för att njuta av lugnet. Alla gäster har en egen ingång och det finns rum för såväl allergiker som rörelsehindrade eller gäster som vill ta med sitt husdjur, berättar Nirmal Csaszar, vd för gården.
Med endast 90 minuters bilresa till såväl Göteborg som Köpenhamn väljer många större företag att placera sina konferenser i Margretetorp. Gården har såväl små grupprum som stora och moderna konferenslokaler för upp till 275 personer. Som medlem i organisationen Svenska Möten utgör Margretetorp det övre skiktet bland Sveriges konferensanläggningar och är klassificerade i att erbjuda de bästa förutsättningarna för möten och konferens.
– Vi skräddarsyr dessutom alla bokningar och kan hjälpa till med alla delar av arrangemanget, till exempel inbjudningar och deltagarhantering, säger Nirmal Csaszar.
I och med det centrala läget kan Margretetorp erbjuda en uppsjö av aktiviteter, som lerduveskytte, golfutflykter, kriminalmysterium, qigong, matlagningskurser eller vinprovningar. Vinet är också en av anledningarna till att restaurangen får över 50 000 besökare årligen.
Arbetet med att ta fram ett eget vin startade 1996 när Margretetorps gästgifvaregård köpte Ungerns äldsta champagnehus. I dag äger de dessutom 112 hektar mark för vinodling och ytterligare en fabrik. Det egna sortimentet innefattar såväl röda och vita viner som mousserande och rosé – och hela utbudet kan avsmakas på gården.
– Vi arbetar mycket med internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc och Chardonnay. Vi har också flera sorter som är mer unika. Vi var till exempel först med att planterat Malbec- och Syrahdruvan i Ungern.
Restaurangens eget vin har blivit mycket populärt och har också vunnit priser för flera av sina druvor, exempelvis guldmedalj för bästa Merlotdruva. I dag arbetar man här dessutom med att arrendera ut marken till svenska privatpersoner som vill ha en egen vingård.
– Just nu har vi runt 20 svenskar som har köpt vingårdar av oss. De har mellan en halv och fem hektar mark, samt ett eget hus. De producerar sitt eget vin men vi sköter vingården åt dem och fakturerar en gång om året, förklarar Nirmal.
Restaurangens meny utformas också för att gå i harmoni med de egna vinsorterna och miljöaspekten är extra viktigt för Margretetorp i deras verksamhet. Restaurangen arbetar säsongsbetonat med lokala producenter och lagar all mat från grunden.
– För oss är det viktigt att vara bland de bästa. Vi lagar gourmetmat med hög kvalitet och serverar rejäla portioner. Många finkrogar har fantastisk mat, men i små portioner och för oss är det viktigt att gästen blir mätt, berättar Nirmal.
Det sägs att gårdens namn kommer från ett tillfälle då Drottning Margareta besökte resturangen och blev imponerad av krogens goda mat och service. Men om man inte känner sig hungrig är det med all sannolikhet lika magiskt att ta med en picknickkorg ut i den vackra trädgården. Omgivningarna bjuder på många undangömda platser där man kan sätta sig mot ett träd för att exempelvis avnjuta gårdens egen flädersaft.