Norrbyvälle gård ligger i ett naturskönt och lugnt område ungefär fem mil söder om Stockholm. Här har man erbjudit läkepedagogiskt boende till ungdomar med framför allt neuropsykiatriska funktionsnedsättningar sedan 1986. Sedan tio år senare har verksamheten kompletterats med socialterapeutiska verksamheter och boenden som tagit form i närliggande Skäve och centrala Järna.
– Det blev så småningom ett större behov av boende för vuxna, många som hade bott på ungdomshemmen ville bo kvar som vuxna, förklarar verksamhetschefen Sofi Ericson, som har arbetat i verksamheten i 16 år.
I dagsläget driver Stiftelsen Norrbyvälle gård en gruppbostad, två enheter med servicebostäder, flera olika dagliga verksamheter för vuxna och ett elevhem för ungdomar som läser på gymnasiet.
Hit kommer människor från hela landet och oftast är det på rekommendation från familj och vänner. De gemensamma utrymmena är viktiga för att kunna uppleva en gemenskap med andra. På samtliga verksamheter, som har tillstånd enligt LSS-lagen, arbetar man utifrån antroposofisk människosyn. Inriktningen för ungdomar är läkepedagogisk och för de vuxna socialterapeutisk.
– Vi ser människan som en helhet. Alla har behov av att vara i ett sammanhang och med andra människor under bra känslomässiga förhållanden. Det handlar om en balans som skapas av verksamheten, som fungerar som ett kretslopp där allt hör ihop, säger Mats-Ola Olsson, biträdande verksamhetschef.
Odling är ett viktigt inslag i verksamheten. Här finns både växthus och en väl tilltagen trädgård med grönsaker och blommor. I det närliggande caféet, liksom i lunchrestaurangen som är öppen för elever, arbetstagare och allmänheten, serveras trädgårdens grönsaker och bär. Att laga mat som andra tycker är god är givetvis ett lyft för självkänslan.
Som lunchgäst får man boka in sig, men cafégäster får trilla in som de vill under dagarna.
– Fredagarna brukar vara särskilt populära för lunch, då kommer många föräldralediga hit för att äta soppa, berättar Sofi Ericson.
Här finns också en stor trädgård med ungefär 150 äppelträd. Av äpplena görs bland annat Skäve Äppelmust. Allt arbete i verksamheten utför av elever och arbetstagare.
Övertygelsen är att människor växer när de ingår i ett sammanhang – ett meningsfullt arbete i gemenskap med andra. Alla arbetar utifrån de egna förmågorna och väljer vilket område som passar bäst. Utöver trädgårdsarbete och insatser på caféet eller i restaurangen finns den kreativa verkstaden. Här kommer återvinningstänket in och arbetstagarna tar sig an trasiga cyklar och möbler som behöver en upprustning. Ibland säljs de nygamla produkterna på marknad inne i Järna.
Utöver de olika verksamheter som elever och arbetstagare ingår i här, finns också ett större sammanhang som bank, redovisningsbyrå, bondgård och förskola bidrar till.
Här finns olika boendeformer och stöd som möter individens behov. Det kan handla om allt från att få hjälp med att komma upp på morgonen, äta frukost och komma i tid till jobbet till i princip ingen hjälp alls. Någon kanske bara behöver vetskapen om att det finns struktur och människor runtomkring. När dagen slutar vid klockan fyra fortsätter dagen på boendet där medarbetarna möter upp. Kvällen bjuder på matlagning, fritid, städning, tvätt och andra aktiviteter.
– En del åker iväg själva och vi coachar och peppar. Man har en stödperson som man kan prata med och veckomöten där man kan få sin röst hörd, säger Sofi Ericson.
En onsdag i månaden är det klubbkväll på verksamheten vilket innebär livemusik och dj, något som även lockar folk från andra verksamheter. Norrbyvälle gård är en knytpunkt som inspirerar och berikar besökarna oavsett om det handlar om att komma hit och festa, prova på några veckors praktik eller bara plocka lite blommor.
Sedan två år tillbaka kan verksamheten ta emot konferensgrupper. Här finns allt som kan tänkas behövas i samband med konfererandet – lunch, fika och konferenssal. Verksamheten kan ta emot upp till 30 personer och för att allt ska bli så bra som möjligt är det bra att boka någon månad i förväg.
Det sociala företaget Idun är något av ett syskon till Norrbyvälle gård. Det är en ideell förening som samarbetar med arbetsförmedlingen och erbjuder praktik- och lärlingsplatser.
– Det är få som går från gymnasieutbildning med LSS ut i arbetslivet. Man måste gå via arbetsförmedlingen. Tanken är arbetslinjen för alla, men inte alla kan det. Det får man avgöra från fall till fall. Ibland är det daglig verksamhet som behövs i stället, förklarar Sofi Ericson.