Det är många barn och ungdomar som behöver komma till en ny familj, där de får känna delaktighet och gemenskap. Det finns inga fasta kriterier för att bli godkänd som familjehem, utan varje individ eller familj bedöms individuellt.
– Man kan vara ensamstående, sambo, särbo eller ha ett vuxet barn som till exempel bor hemma. Det finns alla variationer och innan någon får bli familjehem gör vi en helhetsbedömning och tittar på just den familjens förutsättningar. Det allra viktigaste är att man har tid, tålamod och engagemang och att barnet får bli en naturlig del av familjen, där den spontana läkningen finns.
Startade Startsteget 2016
Gabriel Yakoub startade företaget Startsteget AB 2016. I företaget jobbar Gabriel och tre anställda, främst med familjehemsvård av ungdomar mellan 13 och 18 år.
– I den åldern händer det mycket. Det blir andra krav i skolan och alla hänger kanske inte med samtidigt som det kanske händer saker i hemmet och det är främst då som Socialtjänsten kontaktar oss. Vi jobbar ofta med ungdomar där det till exempel finns missbruk i hemmet eller psykosociala problem.
Gabriel Yakoub har själv jobbat inom socialtjänsten under sju år, i flera olika kommuner. Under 2012 blev han färdigutbildad beteendevetare och studerar idag psykoterapi på halvfart.
– Jag tycker det är kul med psykologi och människors beteende och startade detta som ett komplement till socialtjänstens egna verksamheter. Att jobba som konsult innebär mer frihet och flexibilitet, då vi kan stötta familjehemmen på de sätt vi tycker är bäst.
Ligger varmt om hjärtat
Att jobba med barn och ungdomar är något som ligger Gabriel varmt om hjärtat. Han vill ge dem bättre förutsättningar och en chans att skapa goda minnen från uppväxten.
– Min vision är att de här barnen och ungdomarna ska få det bättre i ett familjehem, än de hade innan. Många barn som placeras i familjehem har inte heller så bra resultat i skolan, så det försöker vi satsa mycket på, så att de får en bättre skolgång än innan.
För att bli ett familjehem börjar man med att göra en ansökan på Startstegets hemsida. Därefter tar de en första telefonkontakt innan utredningen börjar.
– Vi gör alltid en matchningsbedömning och tar utdrag ur olika register. Gabriel och hans anställda besöker alla familjehem där en ungdom har placerats, var tredje vecka eller oftare. De har också dygnet runt jour, för att alltid vara tillgängliga för familjerna.
"Behöver en trygg familj"
I samhället finns idag många barn och ungdomar som inte får rätt omsorg och de rätta förutsättningarna. De behöver därför en trygg familj att komma hem till.
– Det finns så många barn som far illa och inte får de grundläggande rättigheter som de förtjänar. Sverige har skrivit under barnkonventionen och då gäller det att vi följer den. Det behövs trygga vuxna som ger kärlek och omsorg till barn som inte får det i sin hemmiljö, avslutar Gabriel.