126170.skalhamra.gard.1
126170.skalhamra.gard.2
126170.skalhamra.gard.1
126170.skalhamra.gard.2

Flexibelt och gott med rena smaker

På Restaurang Skålhamra Gård lagas maten från grunden med så många ekologiska råvaror och så få E-nummer som möjligt. Med kockduon Alex Eisner och Andreas Nielsen vid rodret erbjuds fräsch och naturlig mat bland annat i form av dagens lunch och à la carte. Maten kan även avnjutas vart man vill tack vare en välutvecklad cateringverksamhet.

Det här med att skippa E-nummer i matlagningen är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Det menar Alex Eisner och Andreas Nielsen som har arbetat tillsammans till och från under 20 års tid.
– Det handlar bara om att ge sig tid och att i stället för att använda halvfabrikat göra det själva. Vi är ändå här från sju på morgonen till tio på kvällen, då kan vi lika gärna sätta en buljong eller vad det nu kan handla om. Då faller E-numren bort automatiskt, säger Alex.
Här slipper du med andra ord den så kallade ”glutamatbakfyllan” som enligt kockduon gör dig hungrig som en varg, trots att du fått i dig kanske både en och två dagars energikvot.

Lätt och gott är devisen. Råvarorna ska smaka så bra i sig att de inte ska behöva döljas av kryddor. Lite salt och peppar för att framhäva smaken är gott nog. Vill man sätta etikett på Alex och Andreas matlagning är svenskt med en amerikansk touch det närmaste man kan komma.
– Mycket bra kött blir det. Vi serverar exempelvis hamburgare på mald högrevsfärs och entrecote och fläskkotlett med ben eftersom det blir en annorlunda smak när benen sitter kvar. Alla som har ätit entrecoten här säger att det är den bästa köttbit de har ätit, erkänner Andreas.
Köttet inhandlas dels från kötthandlare i Vallentuna – små beställningar som görs ofta för bästa köttkvalitet – och Svartrökarnas Chark & Delikatess i Upplands Väsby. Nästa år köper man andelar i kor som går och betar strax intill restaurangen. Mer närproducerat än kan det knappast bli.

Till lunch finns som regel flera alternativ att välja bland – kött, fisk och pasta samt ibland även några extrarätter. På tisdagar serveras raggmunk som får gäster att vallfärda från andra sidan stan. Under sommarsäsongen kan man ta emot en hel del gäster eftersom det inte bara är matsalen, utan även restaurangens två terrasser som kan användas.

Restaurangens festvåning rymmer upp till 60 personer och cateringsverksamheten uppfyller kundens önskemål, vare sig det handlar om 400 smörgåsar till SVT, mat till 40 personer ute på filminspelning i skogen eller en studentbuffé med kallskuret till en familj i Täby.
– Vi är väldigt flexibla, säger Alex och Andreas.

2012-12-17
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies