Jourhems- och familjepoolen Nordväst är en kommungemensam verksamhet, med två olika verksamheter. Inom den ena verksamheten rekryterar de familjehem åt fem kommuner och inom den andra tillhandahåller de jourhem till åtta kommuner i nordvästra delen av Stockholm.
– Från kommunerna inkommer det remisser om barn som är behov av familjehem och vi gör den första delen av rekryteringen. I detta ingår bland annat screening av de intresseanmälningar som kommer in, kontakt med familjerna, besök på kontoret, hembesök och registerutdrag. Sedan görs den resterande utredningen av respektive kommun, säger Patric Näsström.
Patric som jobbat som enhetschef på den här verksamheten sedan sedan drygt ett år tillbaka har alltid haft ett stort intresse för människor och relationer.
– Efter gymnasiet och militärtjänstgöring utbildade jag mig till socionom och jag har hela tiden arbetat inom socialtjänsten och varit chef sedan 2010. Under mina tjugo år i yrket har jag alltid jobbat med barn och ungdomar och familjehemsplaceringar i någon form och för mig finns det inget viktigare eller finare än att få jobba med dessa utsatta barn, förklarar Patric.
Stort behov av familjehem
Patric berättar att behovet av familjehem är både stort och återkommande.
– Idag lever vi i ganska oroliga tider men för barn som inte kan bo hemma och är behov av en ny familj är det ständiga orostider. Socialtjänsten har ett stort behov av människor som vill och kan engagera sig.
Att vara familjehem eller jourhem skiljer ganska sig mycket åt, då ett familjehem är ett hem som tar emot ett barn för lång tid medan en jourhemsplacering är av tillfällig karaktär. Anledningen till att barn och ungdomar placeras kan se olika ut men gemensamt för alla är att de behöver komma bort från sin hemmiljö, under kortare eller längre tid.
Kriterier för familjehem
För att bli familjehem krävs det att vissa kriterier uppfylls, som att barnet ska ha ett eget rum och att det inte finns några ekonomiska problem eller en bakgrund som gör de sökande olämpliga. Konstellationen i familjen kan se olika ut, man kan vara samboende eller ensamstående, ha hemmaboende barn eller utflugna barn.
För att bli familjehem krävs det däremot att man har tid och viljan att ta hand om ett barn.
– Som familjehem ska man utgöra barnets trygga punkt. Man måste finnas där med mycket kärlek, omsorg och ha viljan att lära känna barnet. En viktig egenskap för familjehemmet är också att de ska vara bra på att samarbeta, då man är en del av ett gemensamt nätverk kring barnet, med socialtjänst, biologiska föräldrar och barnets övriga släkt.
Matchar barn och familjer
När en familj eller person vill bli ett familjehem lämnar de in en ansökan via vår hemsida och därefter kontaktas de av oss på Jourhems- och familjepoolen Nordväst.
– Vår verksamhet jobbar mycket med matchning, något som är otroligt viktigt.
Om vi bedömer att en sökande familj uppfyller kriterierna matchas de mot ett barn i en av kommunerna. När ett barn har placerats har kommunerna ett upparbetat stöd för familjehemmen.
– De flesta kommuner erbjuder en utbildning som heter ”Ett hem att växa i” som socialstyrelsen tagit fram. För våra samverkande kommuner erbjuder vi denna utbildning till alla nya familjehem. Det är en bra och viktig grund att stå på inför för uppdraget, avslutar Patric.