Miljö- och hållbarhetsfrågor i stort hamnar allt mer på agendan för företag inom alla branscher, och Kalmar Energi är ett energiföretag som tar hållbarhetsfrågor på största allvar. Redan år 2000 kunde de erbjuda sina kunder hundra procent förnybar energi.
– Att tillhandahålla förnybar energi är en hygienfaktor för oss. För oss är det varken nytt eller något vi hakat på nu för att det är trendigt, vi har sysslat med det de senaste tjugo åren, säger Therese Andersen.
Energin kommer dels från deras kraftvärmeverk där de eldar restprodukter från skogsindustrin, men även från lokalt producerad sol- och vindkraft. Men kraftvärmeverket gör mer än att producera värme och kyla till deras fjärrvärmenät.
– Som en fantastisk biprodukt av den här värmeproduktionen får vi förnybar lokalproducerad el som täcker ungefär en tredjedel av vårt behov lokalt i Kalmar. Resterande köper vi in och då är det från sol, vind och vatten.
Kalmar Energi strävar hela tiden efter nya, mer miljövänliga energilösningar. Just nu säljer de andelar i solelparken, Törneby Solpark. Intresset för solenergi är jättestort och i takt med delningsekonomins framsteg blir delat ägande allt mer populärt. Genom att köpa andelar i solparken blir du din egen elproducent, utan att behöva montera upp egna solpaneler. Det är ett enkelt och prisvärt sätt att få lokalproducerad och förnybar solel till din villa, hyresrätt, bostadsrättsförening eller företag. Kalmar Energi försöker också få till ett samarbete med en aktör som säljer solpaneler, vilket gör att de snart kan erbjuda sina kunder möjligheten att bli mikroproducenter av solenergi.
Kunderna kan med andra ord montera solpaneler på sitt eget tak och själva vara med och bidra med förnybar energi, överskottselen matas in på elnätet mot en ersättning.
– Vi gick från några få till flera hundra mikroproducenter på väldigt kort tid. Så intresset är som sagt stort. Nu kan vi dessutom erbjuda möjligheten till solelproduktion, även till dem som inte har ett eget tak att sätta upp paneler på. Många av våra andelsägare tycker vårt koncept med medlemsägda solparker är prisvärt och bekvämt. Så det handlar inte bara om huruvida man har ett lämpligt tak eller inte, säger Therese Andersen.
Kalmar kommun har satt upp ett mål om att vara fossilbränslefritt år 2030. Kalmar Energi vill vara med och bidra till detta, vilket är en av anledningarna till att de tillsammans med andra lokala företag tillhandahåller en elbilspool blad annat. Den har varit igång sedan 2014 och man satsar nu på att öka tillgängligheten genom fler laddplatser, elmackar och fler elbilar i poolen.
– Nyttjandet av våra elbilar i poolen har gått upp jättemycket, vilket är otroligt kul. Vi har försökt lösa räckviddsproblematiken genom att satsa på laddinfrastruktur och tillhandahålla elbilar med lång räckvidd, avslutar Therese.