Vad gör en byggnadsbeskrivare?
Som byggnadsbeskrivare tolkar Mikael Löfqvist arkitekt- och konstruktionsritningar och omvandlar dem till detaljerade, tekniska beskrivningar. Därefter överför han denna information till ett kodsystem som heter AMA Hus, som hanterar toleranser och krav mm på utförandet av bygget. Som byggnadsbeskrivare arbetar man med allt från betong och murning till reglar och ytskikt, och skapar dokumentation som är avgörande för projektets genomförande. Med över 30 års erfarenhet och ett brinnande intresse för hållbara, klimatsmarta och innovativa lösningar, driver Mikael Löfqvist förändring i byggsektorn tillsammans med arkitekter och konstruktörer, allt samtidigt som han navigerar i en bransch i ständig utveckling.
- Mitt arbete hjälper till att förverkliga arkitekternas vision och är avgörande för hur olika byggprojekt tar form. För mig är det viktigt att beskrivningarna har med förklarande text till koderna enligt AMA Hus, så att man förstår vad rubriken avser. Göra det svåra enkelt, berättar Mikael.
- Det är mycket tänkande och mycket problemlösning, vilket är roligt, fortsätter han.
Mikael Löfqvist Byggnadsbeskrivningar AB:s huvudsakliga uppdragsgivare är arkitektkontor, men han arbetar även med projektledare och fastighetsägare. Hans arbete har sträckt sig över en stor variation av projekt, från sjukhus och skolor till bostäder och industribyggnader. Med en ökande efterfrågan på energieffektiva och miljövänliga byggnadslösningar ser Mikael Löfqvist en ljus framtid för sitt företag, trots de nuvarande utmaningarna i branschen.
Byggnadsbeskrivarens roll
Mikael Löfqvist karriär började redan 1992, i faderns arkitektkontor i Mölndal. Sedan dess har han byggt upp en gedigen erfarenhet och kunskap inom byggbranschen. Hans arbete som byggnadsbeskrivare präglas av att tolka arkitektritningar och konstruktionsritningar, och att överföra denna information till ett kodsystem enligt AMA Hus standard. Det är en roll som kräver precision och uppmärksamhet för detaljer.
- Min roll är en kombination av att tolka arkitektritningar och konstruktionsritningar, och skriva detaljerade beskrivningar baserade på dessa, förklarar Mikael.
Han är även involverad i projekt med yngre kollegor, där han får föra sin erfarenhet vidare. Genom att delta på diverse möten och tolka ritningar för att skapa omfattande byggnadsbeskrivningar, är Mikael delaktig i att omvandla visioner och komplexa konstruktioner till verklighet. En erfarenhet som kommer väl till pass i en bransch som är i ständig förändring och som kräver förståelse för både tradition och innovation.
Utmaningarna på marknaden
Branschen står inför framtida utmaningar då man inom en snar framtid kan generera stommar till beskrivningar via olika avancerade ritprogram. Men det kommer alltid att behövas att förklara och tydliggöra vad som avses med koderna och rubrikerna, vilket kommer av kunskap och erfarenhet.
- En stor utmaning är att kunna hitta all information på ritningarna och även identifiera saker som kanske inte finns med, men som måste vara med i beskrivningarna för att kvalitetssäkra bygget, säger Mikael.
Detta dynamiska arbetssätt ger honom möjligheten att arbeta med en bred palett av byggprojekt och ständigt ställas inför nya utmaningar med höga klimat- och miljömål.