Du tror kanske att det är tänderna som står i fokus för en tandreglering? Det är du i så fall inte ensam om. Faktum är att det är en vanlig missuppfattning även bland många tandläkare. Tobias Brosjö på Kumlatandläkarna är däremot av en helt annan uppfattning. Enligt honom börjar allt med käkleden. Och vetenskapen ger honom rätt.
Allt börjar med käkleden
- Enkelt förklarat man säga att om man har en led i kroppen, oavsett var den sitter, så vill man att den ska vara i led, inte ur led, förklarar Tobias. Det är själva grundtanken.
Som tandläkare jobbar Tobias och hans kollegor förstås med käkleden.
- Först måste vi se till att käkleden fungerar som den ska, sedan kan vi börja arbeta med tänderna och bettet, berättar han.
En ovanlig metod med stora fördelar
Trots det stora vetenskapliga stödet för det här arbetssättet är metoden ovanlig i Sverige. Alltför ofta börjar tandläkare med att göra det som Tobias kallar att forcera fram ett bett, det vill säga man börjar slipa och justera tänderna utan att utreda käkledens funktion. Det kan ge patienten alla möjliga problem, från tinnitus och yrsel till sprängande huvudvärk.
Jag skulle aldrig höja ett bett eller röra en enda tand innan symptomen är borta, det är kardinalregeln för mig. Vi ger våra patienter en speciell bettskena som de får gå med 24 timmar om dygnet. Då får man se om symptomen försvinner. Gör dem det så vet man att det var bettet som var problemet. Först då kan man börja analysera och arbeta med tänderna
“Det finns inga genvägar!”
Att arbeta på det sättet är egentligen inte svårare, menar Tobias. Däremot kräver det både tid och noggrannhet. -
- Det är en behandling med många steg, och det är det tyvärr inte alla tandläkare som förstår, förklarar han. Istället försöker man ta olika genvägar, men det blir aldrig bra. Man kan till och med förvärra problemen.
Metoden experterna föredrar – för sina egna tänder!
Tobias är en av få i Sverige som använder den här metoden. Nu finns det ett par till tandläkare som också gått den internationellt erkända utbildningen FACE och skaffat sig kunskaperna som krävs. Och att det fungerar råder inga tvivel om.
- Vi har flera ortodontister som patienter, alltså specialister på tandreglering, berättar Tobias. De kommer till oss för att de vill få regleringen rätt från början. Det säger något om hur skickliga vi är och hur bra metoden fungerar.
Bra funktion ger ett vackert leende
En viktig nyckel till Kumla- och Handentandläkarnas arbetssätt är övertygelsen om att funktion och estetik hör ihop.
- Vi tror framför allt på funktion, också när det kommer till estetisk tandvård, förklarar Tobias. “Har man bra funktion så får man ofta ett vackert leende.
Den insikten är vägledande för den nysatsning som Tobias nu gör i Kumla. Kliniken ska erbjuda patienterna en helhetslösning för funktion och estetik med allt från lagningar till tandreglering, skalfasader, blekningar och implantat. På sikt vill han också börja arbeta med fillers och botox.
Kravet: “Man måste fortbilda sig!”
Det går naturligtvis inte att driva en klinik med den här bredden och höga graden av vetenskaplighet utan extremt välutbildad och engagerad personal. Tobias är mycket noga med att de tandläkare och tandsköterskor han anställer ska ha rätt inställning till kunskapsläget inom yrket och sin egen utveckling. Det gäller nämligen att hänga med om det ska bli riktigt bra.
Vi tror stenhårt på utbildning. Personligen förkovrar jag mig hela tiden och det är ett krav jag ställer på mina anställda också. Alla som jobbar här måste vara beredda att ha ett aktivt förhållningssätt och vara beredda att fortsätta utbilda sig och lära sig nya saker. Det måste man göra i vår bransch.