VH assistans grundades redan 1997, ungefär samtidigt som lagen om stöd och service, LSS, klubbades igenom. I dag finns företaget representerat i hela Sverige och samarbetar med människor med såväl fysiska som neuropsykiatriska funktionshinder.
Företaget är familjärt trots att det har 1 000 anställda och hela företagsledningen har personlig erfarenhet av att leva med ett funktionshinder i familjen. Det ger en insikt utöver det vanliga. Kanske är det därför som vd Agnetha Wiklund-Helén är aktiv i verksamheten så fort tillfälle ges, som utbildare och ledare under exempelvis barnkollon.
Agnetha arbetade som chefredaktör när hennes dotter diagnostiserades med autism. När familjen så småningom erbjöds att delta i ett forskningsprojekt sa hon upp sig och ägnade i stället tre år på heltid åt dottern Cornelia och hennes träning med Lovaas-metoden. Samtidigt började Agnetha föreläsa. En dag mötte hon Veronica Hedenmark, grundare av VH assistans, och i dag är hon vd för företaget sedan fyra år tillbaka.
– Allt vi gör utgår ifrån vår värdegrund. Personer med funktionshinder ska inte exkluderas, utan ha samma rättigheter som alla andra. Ett led i detta är ett omfattande kvalitetsarbete där VH assistans är ensamma i Sverige om att vara ISO-certifierade i alla tre internationella standarder, för arbetsmiljö, kvalitet och miljö, berättar Agnetha.
Företagets assistenter deltar i grundutbildningar inom exempelvis hjärt-lungräddning och man utbildar också samtliga tjänstemän i förvaltningsrätt och ledarskap. Därefter får de anställda skräddarsydd utbildning efter behov. Agnetha konstaterar att utbildningssatsningarna också bidrar till att höja statusen för yrket.
– Assistans är i grunden ett serviceyrke, där utgångspunkten är kundens individuella behov. De anställda stannar länge hos oss, just tack vare utbildningsmöjligheterna och vårt stora utbud av aktiviteter. VH assistans arrangerar ofta målgruppsanpassade aktiviteter som alla är välkomna till, oavsett om man har ett funktionshinder eller inte och oavsett om man är kund hos oss eller inte, säger hon.
Alla i företagsledningen har egen erfarenhet av att leva med ett funktionshinder personligen eller i familjen, och det är något som borgar för kvalitet i assistansen, såväl i vardagen som när något oförutsett händer. Eller när man är ledig och vill åka på semester.
– Vi vet värdet av att kunna umgås hela familjen tillsammans, men också vilket projekt det kan vara att komma iväg på en resa eller en aktivitet, berättar Agneta.
VH assistans reser utomlands på gruppresor tillsammans med sina kunder, tjänstemännen är med under hela resan från incheckningen till hemkomsten. Agnetha berättar med ett leende hur man vid ett tillfälle reste med sammanlagt två ton hjälpmedel i bagaget.
Genom sitt stora engagemang vill bolaget bidra till att motverka de fördomar som finns, Det menar Agnetha, som själv fortfarande föreläser och skriver artiklar.
– Barn med funktionshinder upplever tidigt ett utanförskap och uppföljande forskningsrapporter visar att unga vuxna med funktionshinder fortfarande anser att de har sämre livskvalitet än sina jämnåriga, utifrån alla aspekter, såväl när det gäller hälsa, som bostad som förutsättningar för arbete och en aktiv fritid. Därför finns det mycket kvar för oss att göra.