På Ersta Linnégården genomsyras all verksamhet av respekt för individens integritet. Enligt verksamhetschef Lena Holm är det viktigt att se varje människa, ta hänsyn till olika behov, intressen och inte minst dagsformen.
Värdegrunden står i första rum för Ersta Diakoni, som är en ideell förening med nära 170 års erfarenhet av icke vinstdrivande vård och socialt arbete, där Linnégården är ett av de många verksamhetsbenen.
– Varje människa klarar så mycket mer än vad man själv tror därför försöker vi alltid stärka och bevara det friska, betonar Lena.
Atmosfären på Linnégården är varm och välkomnande vilket upplevs redan när man kommer in i entrén. Under sommarhalvåret lockar också den grönskande trädgården. För att de äldre ska må bra behövs en väl avvägd balans mellan näringsrika måltider, vila och aktiviteter. Omsorgsmåltiden som ofta är dagens höjdpunkt, ska innehålla både god mat och stimulans, till exempel i form av ett trevligt samtal.
Aktiviteterna är baserade på de äldres önskemål och intressen. Operagrupp, dans, gudstjänster och utflykter är bara ett axplock av aktiviteter. Här finns även ett Snoezelenrum, sinnenas rum, som stimulerar de äldres sinnen utan intellektuell ansträngning.
– Snoezelenmetoden kommer från Holland, och med hjälp av ljud, olika material, ljus och visuella framställningar skapas en miljö som har visat sig särskilt bra för personer med demenssjukdom, säger Lena.
Vidare ordnar man regelbundet vackert uppdukade middagar.
– Under ”önskemiddagen” har de äldre valt menyn och deltar ofta i förberedelserna. För den som önskar serveras då ett glas vin till maten, säger Ramona Ankarberg, biträdande verksamhetschef.
Att vara fysiskt aktiv stimulerar välmående, både gymnastik och mycket utevistelse är fasta inslag på schemat.
– Även om man inte alltid kommer ihåg sitter oftast glädjen kvar i kroppen, berättar Lena och tillägger att våra äldre är värda det allra bästa.