Naturbruksskola där eleverna vill jobba med hundar
På Grans Naturbruksgymnasium i Öjebyn, utanför Piteå, tränas hundar i allt från vårdhundsmoment till miljöträning och allmänlydnad. I hundstallet på skolan finns ett 15-tal speciellt utvalda dagishundar som är trygga, tycker om att samarbeta och leka. Från Försvarsmaktens uppfödning i Sollefteå finns det några unga schäfrar, som sedan när de har åldern inne för att lämplighetstestas kan bli polis-, försvarsmakts- eller väktarhundar. Sedan finns det ett tiotal andra hundar av raserna golden retriever, labrador retriever och border collie.
– På vårt program ”Arbete med hund” får eleverna förbereda sig för yrkeslivet genom att sköta hundarna och hundstallet i alla förekommande sysslor. Våra hundlärare har ett gott samarbete med bland annat Försvarsmakten, polisen och Vårdhundskolan, allt för att eleverna ska känna att det är ett yrke de utbildas mot och inte en hobby, berättar Mimmi Andersson, rektor på Grans Naturbruksgymnasium i Piteå.
– Ett exempel på detta är att polisens hundförare ofta kommer till skolan för att träna preparatsök med sina hundar i skolans fina inom- och utomhusmiljöer.
Att hundarna, som är elevernas skolböcker, handplockas tycker lärarna är viktigt. Om du som elev vill utvecklas och ha god erfarenhet av hundar är det viktigt att du inte bara tränar med en individ, utan träffar många olika hundar för att kunna individanpassa träningen. Att du även blir duktig på att hantera lite stökigare hundar är ett stort plus om du ska arbeta med hundar av tjänstehundstyp.
– För våra elever är också samarbetet med Försvarsmaktens hundavelsstation viktigt, för det gör att vi kan ha deras unghundar på dagis i hundstallet. Eleverna får följa valpens utveckling fram till att vi åker och tittar på lämplighetstestet. Flera av hundarna vi har haft i stallet har blivit godkända för vidare utbildning och en är i dag polishund, fortsätter Mimmi.
Grans Naturbruksgymnasium håller också att starta en vuxenutbildning för personal inom vård, omsorg eller skola, där personal med yrkeserfarenhet och hundintresse kan gå en ettårig distansutbildning och utbilda sig tillsammans med egen hund till ett vårdhundsteam. En vårdhund kan inte ersätta en vårdpersonal, men hunden kan göra så mycket som vi inte kan.
De 150 elever som går på skolan kommer främst från Norrbottens län, fast vi har även elever från Västerbotten och södra Sverige. De som inte har pendlingsmöjligheter kan bo på skolans internat. Elever som går på hundinriktningen har möjlighet att ha med sig en egen hund till skolan eller låna en träningskamrat från hundstallet.
Foto: Gunnar Westergren
2013-10-29
Dela artikel