GRETA är ingen riktigt person, utan den värdegrund som rektor Lisa Landström och hennes personal tagit fram ihop som ska genomsyra allt på skolan och gäller för alla, såväl vuxna som elever. Bokstaven G står för glädje, R innebär respekt för varandra, E ska uppmana till engagemang, T står för trygghet, samt A innebär att alla har ett ansvar för vår miljö, varandras trivsel och det som vi har tagit på oss att göra.
– Greta blir väldigt bra om vi tillsammans arbetar med henne, och det är ett ständigt pågående arbete. När Skolinspektionen var på skolan märkte de att Greta lever och finns här, säger Lisa Landström.
Att fokusera på en gemensam värdegrund har betytt otroligt mycket för Neglinge skola. Såväl föräldrar som barn är införstådda med principerna och Lisa Landström förankrar Greta hos alla nyanställda.
– Trygghet är väldigt viktigt. Sedan tror jag att det är viktigt att man får lugn och ro och kan fokusera på uppgifterna samt möjlighet att ständigt utvecklas, säger hon.
Här satsar man bland annat på en åldersblandad skolstart vilket innebär att när en ny förskoleklass börjar under höstterminen är hälften av eleverna barn från årskurs 1 och hälften förskoleklasselever. Detta skapar direkt en relation mellan äldre och yngre barn på skolan. De som är nya får snabbt en kompis som redan vet hur allting fungerar på skolan och kan därmed snabbare känna sig trygga och börja med sina kunskapsinlärningar.
– Barnen hjälper varandra och de äldre tycker det är stort att få ta hand om de yngre och visa hur saker och ting fungerar. Denna känsla hänger sedan med hela vägen upp genom årskurserna, säger Lisa Landström.
En annan viktig del på Neglinge skola är satsningen på elevernas raster. Här finns en ”Rastaurang” för de äldre barnen samt ”Bodil” för de yngre som erbjuder ”Dagens aktivitet” varje dag. Det är aktiviteter av skiftande art som klurigheter, fysiska aktiviteter, samarbetsövningar eller fokuseringsövningar.
Lisa Landström försäkrar dock att det är frivilligt att vara med på dessa aktiviteter, men att de skapar en bättre gemenskap mellan eleverna. Eleverna blir fångade av konstruktiva uppdrag vilket gör att rasterna har ett egenvärde. Skolan har en fantastisk skolgård som inbjuder till många fysiska aktiviteter varje dag. Det senaste tillskottet är en äventyrsbana som elever, personal och föräldrar tillsammans skapat.
– Idén kommer till största delen från personalen på fritids och är en rastverksamhet som bjuder in till lek. Tack vare upplägget kan vi starta lektionerna på utsatta tider utan konflikter, säger Lisa Landström.
Neglinge skola är en del av Neglinge skolenhet som dessutom består av tre förskolor. Totalt går 327 barn på skolan, som är mycket populär och platserna fylls varje år. Eleverna tilldelas plats beroende på närhetsprincipen, och det händer även att skolan har kö till vissa årskurser. Men det är inte så konstigt att föräldrarna vill sätta sina barn just här.
Förutom de egna satsningarna på rastverksamheten, Greta och blandad skolstart kan Neglinge skola även erbjuda mat lagad från grunden i eget kök.
– Vi är verkligen bortskämda med god mat! säger Lisa Landström och tillägger att skolan även satsar mycket på digital kompetens. Eleverna har god tillgång till både surfplattor och datorer.
– Men man måste veta vad syftet med uppgiften är. Vissa saker är roligare och utvecklar eleven på ett bättre sätt om de får använda en surfplatta, säger Lisa Landström.
Samtidigt vill skolan inte att eleverna ska tappa kunskapen att kunna skriva och det finmotoriska. Därför tränar barnen självfallet även på detta.
Om man står inför ett kommande skolval är det mycket att tänka på.
– Besök skolan och känn av stämningen. Det är viktigt att man som förälder känner sig trygg med hur allting fungerar, tipsar Lisa Landström.