Slow Food är en global rörelse för god, ren och rättvis mat. Sápmi, det samiska området, blev medlemmar inom den internationella rörelsen Slow Food år 2009. Och visst har ambitionen att lyfta fram det samiska köket lyckats, aldrig förr har så många blickar riktats mot samiska smaker som nu, de skördar framgångar i tävlingar och syns i TV och tidningar.
Det är inte konstigt att framgångarna har kommit i takt med att allt fler hittat fram till de begränsade samiska råvarorna såsom Presidiaprodukterna Suovas (kallrökt innanlår på traditionellt vis i livsmedelsgodkända kåtor) och Gurpi (renfärs inslagen i nätfett). De växter, bär, fisk, vilt och renkött som når marknaden växer och lever vilt, och när djur och växter själva får bestämma sin plats blir de fullproppade av nyttigheter. Maten är dessutom fri från tillsatser, god och rättvist producerad.
Mathantverk, hantverksprodukter och ekoturism har blivit en reseanledning i sig för medvetna konsumenter. Unika möten med lokala aktörer skiljer sig från allt vad massproducerat kan erbjuda.
– Samisk filosofi går hand i hand med detta, säger Anneli Jonsson, ordförande för Slow Food Sápmi.
Anneli brinner för den samiska maten och organisationen har engagerat sig både i den nationella livsmedelsstrategin och i Sametingets matvision. Visionen utgår från att naturens villkor och årstider styr, något som kräver varsamhet.
Den rullande matrajden
Slow Food Sápmis Food Truck rullar från norr till söder inom Sápmi för att öka intresset för småskalig förädling.
– Vid stoppen ordnas workshops och webbinarier med kockar. Unga och äldre träffas, nätverk bildas och erfarenhetsutbytet blir till smakupplevelser och ökar intresset för samisk mat, det bidrar till arbetstillfällen för fler, säger Anneli.
Matrajden är ett samarbetsprojekt med Svenska samernas riksförbund och Sensus studieförbund, det pågår till 2019 och finansieras av Sametinget och Landsbygdsprogrammet.
Prisad kokbok
Matboken Smak på Sápmi beskriver det traditionella kökets utveckling till vår tids matlagning. Boken som gavs ut 2014 har vunnit fyra priser, en av de finaste är World Gourmand Cook Book Award, då den blev bästa regionala matbok i världen.
- Vi tog fram boken tillsammans med engagerade medlemmar och kockar. Det är en av få böcker om samisk mat, genom att köpa den bidrar man till organisationens överlevnad och utvecklingsinsatser, säger Anneli.
Att minska miljökonsekvenserna är en grundsten för Slow Food Sápmi som helst vill se en nolltolerans vad gäller slaktavfall och få bukt med den överproduktion av mat, som sedan slängs, och bidrar till klimatförändringarna. Det samiska köket är ekologiskt och har bevarat många traditioner som är vanligare runt om i världen än på våra svenska tallrikar.
– Det är inte försvarbart längre att ta vara på enbart köttet, därför ägnar vi oss att utveckla nygamla produkter som blodkorv och annat från djurens insida, och även ätbara vilda växter och bär som glömts bort säger Anneli.
Bli medlem eller volontär
Medlemmar och volontärer gör skillnad.
– Vi är en ideell branschorganisation som bland annat arbetar för matsuveränitet; rätten att producera sin egen mat.
Fler samer ska finna kunskap men våra insatser riktar sig även till slakterier och konsumenter. Konsumenterna behöver lära sig mer om samisk mat, men vi vill också lära fler hur viktigt det är att välja rätt. Den som frågar var maten kommer ifrån kan fatta medvetna beslut. Detsamma gäller när vi reser, vill uppleva natur, kultur och äta lokala rätter, säger Anneli.
På www.slowfoodsapmi.com kan du bli medlem eller volontär för 100 kr, bli aktiv, hitta recept, producenter och restauranger samt köpa boken Smak på Sápmi. Medlemskap omfattar även Slow Food International, medlemsgåva och möjlighet att delta i aktiviteter. SWISHA 123 275 37 39, glöm inte att uppge namn, adress och e-post.