14633738_667326106776298_7948837495408207439_o[1]
164001 DB0
164001 DB2
14633738_667326106776298_7948837495408207439_o[1]
164001 DB0
164001 DB2

Smakkompisar i harmoni

Gillar du ovanliga delikatesser? Eller letar du efter en present till en jubilar? Kanske något att överraska dina gäster med? Eller är du helt enkelt själv värd för något extra till kvällen? På Delikatessboden i Huddinge centrum får du hjälp att hitta oväntade men helt fantastiska smakkombinationer.

Det är lätt att bli överväldigad i en delikatessaffär med långa rader av varor som du inte hittar i mataffären. Snygga och annorlunda förpackningar gör att det kan kännas omöjligt att veta vilken pasta eller vilka kex just du ska välja. På Delikatessboden gör man annorlunda, berättar Ann-Charlotte Jirhage, som driver butiken.


– Jag presenterar alla produkter i kombinationer. Allt på hyllorna står tillsammans med en kompis, säger hon. 


Det betyder bland annat att varje sorts pasta presenteras tillsammans med minst två andra produkter. Det kan till exempel vara en pastasås och en olivolja tillverkade i samma region, eller en ost tillsammans med en utvald marmelad och till det ett kex som tillför kombinationen det lilla extra. 


– Ingen olivolja är den andra lik. Det finns smöriga, gräsiga och peppriga, alla från olika länder. Det är nästan omöjligt att, utan hjälp på traven, veta vilken man ska välja, konstaterar Ann-Charlotte och tillägger: 


– Självklart får kunden smaka för att kunna välja. Alla gillar vi olika saker. I en delikatessbutik får det ta tid att handla och mycket av våra varor finns det smakprov på.


Delikatessboden erbjuder också catering på beställning – såväl för den lilla tillställningen som den stora. 


– Den italienska buffén är mest populär, den är fullproppad med italienska ostar, charkuterier och tillbehör, berättar Ann-Charlotte. 


Men delikatesser är mer än ost och chark. I butiken finns ett rikt sortiment av noga utvalda varor som kryddor, marmelader, fruktkakor, kex, kaffe, te, bakverk och praliner. 


– Sortimentet är en blandning utländska men även svenska delikatesser, säger Ann-Charlotte och berättar att hon själv hämtar alldeles nygjorda praliner och biskvier från chokladbutiken Handgjort Stockholm i Fruängen samt kaffe från Johan & Nyströms rosteri i Tullinge


I Delikatessboden finns också en fikahörna där besökare kan dricka kaffe gjort av nymalda bönor. Ett litet sortiment av bakverk och pajer finns också, samt sallader och smörgåsar om du är hungrig. 


– Vår lunchmat är baserad på varor från ost och charkdisken och vi har hämtat inspiration från olika länder när vi komponerat dem, säger Ann-Charlotte. 


Naturligtvis kan allt från caféet tas med om så önskas. 


Delikatessboden bjuder regelbundet in till ostkvällar. Vid dessa får deltagarna lära sig hur det går till att tillverka ost, samt smaka tiotalet av säsongens ostar i kombination med dryck och andra tillbehör. 


Många tror att det måste vara dyrt med delikatesser. Inte alls, hävdar Ann-Charlotte.


– Det finns något för alla, utbrister hon entusiastiskt. 

2016-10-18
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies