252035 Balders Bröd_03
3-5 min lästid

Snart fyller familjen Dolks hantverksbageri i Sollentuna hundra år

Balders bröd är ett hantverksbageri med en historia som är längre än de flesta. Idag drivs företaget av tredje generationen i familjen Dolk, systrarna Anne Dolk och Tina Westblad. De har vuxit upp i bageriet och driver verksamheten enligt ledorden hantverk, tradition och kvalitet. Följ med till en pigg nästan-hundraåring med sikte på framtiden.

Sollentuna centrum ligger ett café och bageri med anor. På Balders bröd får man bröd, bullar och kondisbitar som smakar som de ska smaka, bakade enligt traditionella recept och med hantverksmässiga metoder. Systrarna Anne och Tina värnar om traditionerna och familjens stolta bagarhistoria. Vad det betyder ska vi snart gå in på lite närmare. Först måste vi dock berätta den snart hundraåriga historien från början.



“Vår farmor öppnade café på innergården”

Allt började med farmor Greta. Hon älskade att baka hemma i köket på Dalagatan och öppnade med tiden ett litet café på innergården. På den vägen mötte hon kärleken i form av polisen Eric. Tillsammans öppnade de klassiska Konditori Monarque på Norrtullsgatan år 1927. 1975 gick flyttlasset till då nybyggda Sollentuna Centrum. Verksamheten genomgick sin första generationsväxling och bytte namn till Balders bröd. 



En uppväxt i bageriet

Och i Sollentuna har man blivit kvar. Faktum är att man är den enda verksamheten i centrumet som fortfarande drivs av samma ägare som vid invigningen. Anne och Tina växte upp i bageriet och fick tidigt vara med och hjälpa pappa Bo och farbror Jan med driften. “Jag började jobba här när jag var 12 år och dukade, plockade disk och diskade”, berättar Tina och Anne fyller i: 


Ja, det var ju då man började få betalt. Men innan dess var vi såklart också med och gjorde allt möjligt, marsipangrisar till jul exempelvis. Som betalning fick vi grillkorv med pommes frites, för det var grillkiosk här också på den tiden.



Verksamheten växer 

Grillkiosken är borta sedan länge, men bageriet och caféet i Sollentuna centrum är fortfarande hjärtat i systrarnas verksamhet. Därifrån utgår cateringverksamheten och där bakar man bröd, bullar och kondisbitar för leverans till de andra caféer som ingår i Balders bröd. För verksamheten har vuxit. Idag driver man caféer i Täby Centrum, Solna Centrum och i Westfield Mall of Scandinavia. Sedan första december förra året driver man dessutom Köpmangården i Sigtuna. 2019 startade systrarna ett helt nytt koncept  inom egentillverkad italiensk hantverksglass - gelato som självklart är namngivet efter farmor Greta! Gretas Gelato finns i Sollentuna Centrum, där även all glass tillverkas för hand.



Hantverk, tradition och kvalitet

Alla caféer som ingår i Balders bröd drivs efter samma ledord – hantverk, tradition och kvalitet. “Vi gör det mesta för hand, bakar alltid av högkvalitativa råvaror och följer traditionella recept, men är inte rädda för att lägga till en modern twist om vi känner att det kan lyfta ett bakverk”, förklarar Tina. Det är detaljerna som avgör, till exempel att alltid använda äkta grädde och riktigt smör, men också servicen och bemötandet.


Hemtrevnad och riktigt bra fika

“Man ska veta vad man får på Balders bröd – man ska få den där stora goda bakelsen som man minns från när man var liten, serverad i en miljö som är lite som ett vardagsrum”, konstaterar Anne. “Vi vill ha en hemtrevlig känsla på alla våra caféer där man som gäst känner sig välkommen, det ska vara ett lugn när man kommer in och en atmosfär som man vill stanna i.”



“Alla ska känna att vi är en familj”

Det är hemligheten bakom Balders bröd. Nu ser systrarna fram emot hundraårsfest! 2027 är det 100 år sedan farmor Greta och farfar Eric slog upp dörrarna till konditori Monarque för första gången. Det arvet förpliktar. När Anne och Tina tar ut kursen mot framtiden och leder Balders bröds tillväxtresa är det en sak som är särskilt viktig. Tina förklarar:


Det viktigaste för oss är att behålla den där familjekänslan, det är A och O för oss. Både för vår personal och för våra gäster. Alla ska känna att vi är en familj här!


2025-03-31
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.