Sushikocken Muggi har jobbat sig upp den hårda vägen. Sedan 2014 har gått från att jobba i disken på en sushirestaurang i Stockholm till att driva sin egen – Sushikultur Lindhagen med det högt ställda målet att göra Stockholms bästa sushi. Det är en imponerande resa, som krävt driv, hårt arbete och en talang för japansk mat utöver det vanliga.
Barndomsdrömmen: att bli sushikock
Drivet fanns där redan från början.
- Jag var fast besluten att bli sushikock, redan från första dagen på restaurangen.
Det minns Muggi när vi sitter ner med varsin kopp grönt te på restaurangen i Lindhagen.
- Det var min barndomsdröm och jag studerade kockarna så fort jag hade tid och försökte förstå hur de gjorde.
“Efter ett halvår fick jag börja göra sushi”
Att den unge diskaren hade intresse för matlagning märktes snabbt på restaurangen. En dag var varmrättskocken sjuk och Muggis chef frågade om han inte ville prova att ta hans plats.
- I den rollen lagar man varma japanska rätter som yakiniku och yakitori, förklarar Muggi och beskriver hur han efter ett halvår fick börja göra sushi.
Efter nio år var han redo
Det här är det traditionella sättet att bli sushikock. Man jobbar sig upp, går som lärling och utvecklar sitt kunnande. Sushi är en komplex maträtt, som kräver såväl hantverksskicklighet som stora kunskaper om smaker och råvaror. Efter nio år var Muggi redo att öppna sin egen restaurang, Sushikultur Lindhagen mitt på Kungsholmen.
Stolt, men inte nöjd
På restaurangen serverar han sushi av såväl traditionellt japanskt snitt som västerländska vidareutvecklingar, från klassiska makirullar och nigiri till California rolls och Spicy Tuna rolls. Han erbjuder också egna kreationer, till exempel med svensk röding. På menyn finns dessutom poke bowls och japanska rätter som yakiniku, yakitori och gyoza. Rätterna kan avnjutas på plats i restaurangen, men de går också att få som take away eller catering.
Mot sushikulturens hemland!
Muggi är stolt över det han byggt, men skulle vilja utveckla konceptet ytterligare, med fler varmrätter och ett bredare grepp över det japanska köket. Sushi är lika mycket konst som mat. Att vara en framstående sushikock innebär att ständigt utvecklas och lära sig mer. Fulländad blir man aldrig. För Muggis del är planen att fortsätta utveckla sitt hantverk genom att arbeta en tid i Japan.
Jag vill ta det verkligt japanska sättet att göra sushi till Sverige. Det känns som att vi missar mycket av den ursprungliga sushikulturen och det vill jag ändra på!