Rödeby Energi har en lång historia bakom sig. Redan 1927 startades det upp av några lokala bönder med syftet att förse sig själva med el och samtidigt sprida elförsörjningen på landsbygden. Koncernen är idag en andelsförening, där alla kunder kan köpa sin andel.
De förser kunder i tre kommuner med energi, som Karlskrona, Ronneby och Emmaboda och har totalt 4400 nätkunder. Eftersom de befinner sig på landsbygden är det förhållandevis glest mellan kunderna, med cirka 200 meter mellan varje, till skillnad från ett stadsnät som har cirka 35 meter mellan kunderna.
Grön och lokalproducerad el
Att elnätet ligger beläget på landsbygden gör att det kostar mer att leverera elen. Men istället kan man erbjuda sina kunder grön, lokalproducerad el. Marknaden för solenergi har ökat kraftigt och när de under 2017 öppnade sin solcellspark i Bostorp var de vid tillfället Sveriges tredje största solcellspark och med tiden har visionerna vuxit.
– Vi nischar oss på miljövänlig el och försöker hela tiden utvecklas inom det. Bara för några dagar sedan tog vi en solcellspark i Rödeby i drift, säger Anders Petersson som är vd.
Närhet till kunderna
Att Rödeby Energi är en mindre bolag ser Anders stora fördelar med bland annat att det finns en unik närhet till kunderna.
– Här är det hög kompetens bland medarbetarna som dessutom har god lokalkännedom och det är jätteviktigt för ett litet energibolag. Närheten till kunderna kan aldrig de riktigt stora energiföretaget konkurrera med. När kunderna ringer hit får de prata med tjejerna direkt istället för att komma till en telefonsvarare med olika val. Vi har en nära relation till kunderna som är mer personlig och det är något vi hela tiden bygger vidare på. Hit kan kunderna cykla och gå in för att träffa oss, förklarar Anders.
För att ta vara på all energi som produceras och samtidigt göra det förmånligt för konsumenten, erbjuder de bland annat nyckelfärdiga lösningar med solceller.
Hos Rödeby Energi står många mjuka värden i fokus, både goda kundrelationer och en säker arbetsplats för medarbetarna.
– Det är ett farligt arbete och vi lägger stor vikt vid att jobba förebyggande mot olyckor. Vi ser också till att det råder en trivsam stämning bland medarbetarna.
Den miljövänliga elen som Rödeby producerar innefattar låga utsläpp av CO2, där vattenkraftverk tillhör den lägsta och som har en livslängd på uppåt 80 år. Rödeby Energi har ett vattenkraftverk som idag inte går på deras eget nät.