Vårdbolag som tar sig tid
För drygt 20 år sedan var Legevisitten först med att som privat bolag i Norge erbjuda hembesök av läkare. Sedan 13 år tillbaka finns företaget i Sverige där man nu driver Närsjukvård på flera orter, framför allt i Värmland och Stockholm.
Efter sju års arbete med läkarbemanning i Norge fick Legevisitten förfrågan från svenska Västra Götalandsregionen som saknade läkare i primärvården samt Stockholm där man saknade läkare till äldreboenden. Men inriktningen kom snart att ändras. Thorleif Palmdal blev rekryterad av dåvarande ägare och grundare för att vidareutveckla den svenska verksamheten, som då endast bestod av fem läkare som arbetade som konsulter på äldreboende i Stockholm.
– Vi bestämde då att vi ville göra mer än att bara satsa på bemanning, vi ville driva vård- och omsorgsverksamhet i egen regi, berättar Thorleif.
Redan efter sex månader tecknade Thorleif avtal med Stockholms läns landsting om att driva Blackebergs vårdcentral i Bromma. Sedan dess har upphandlingar, uppköp och uppstarter präglat bolaget. I dag har Legevisitten 20 enheter fördelat på fem verksamhetschefer, och två nya enheter är under planering.
– Efter två misslyckade upphandlingar av geriatriks vård i Stockholm insåg vi att det enda sättet att få den erfarenhet som krävdes var att köpa eller samarbeta med en befintlig verksamhet. Våren 2007 köpte vi Nynäs Vård AB som då hade ansvaret för all geriatriks vård, avancerad hemsjukvård (ASiH) och primärvårdsrehabilitering i Nynäshamns kommun. Vi vann även upphandling av primärvården i Nynäshamn året efter och kunde skapa en sammanhållen vårdkedja från friska patienter till svårt sjuka patienter inne på avdelningen, förklarar Thorleif.
Verksamheten med läkare som åkte på hembesök på äldreboenden ökade. I dag är det en del av företaget som man benämner SÄBO – läkarinsatser i särskilt boende för äldre. Från att enbart vara konsulter tidigare har detta uppdrag ändrats till att bli patientansvarig läkare för alla som skrivs in på boenden. Företaget driver inga boenden själva, men är medicinskt ansvariga för över 100 boenden i Stockholm. I dag arbetar cirka 20 läkare med detta uppdrag, vilket gör verksamheten till det största i sitt slag i Norden.
– Det är positivt för både patienter och samhället i stort med läkare i särskilda boenden. Patienten får vård i hemmet och belastningen på akutmottagningarna minskar. Detta är dock framför allt ett storstadsfenomen, på mindre orter finns varken resurser eller underlag för att bedriva det som en egen verksamhet. Där blir det vårdcentralen som får ta läkaransvaret, menar Thorleif.
För ett par år sedan avvecklades bemanningsverksamheten helt och i stället valde man att satsa helhjärtat på Närsjukvård. Bolaget driver i dag verksamheter som geriatrik, ASiH, SÄBO, vårdcentraler, BVC, MVC, primärvårdsrehab och hemtjänst. I dag är Legesvisitten ISO-certifierat både när det gäller kvalitet och miljö, och med ledorden ärlighet, prestigelöshet och engagemang har personalen bestämt sig för att nu endast göra saker de är bra på. Därför har man tackat nej till många förfrågningar.
– Vi är ett entreprenörsbolag från golv till tak och det vill vi fortsätta att vara. Vi har korta beslutsvägar och alla som sitter i ledningsgruppen växlar mellan att arbeta strategiskt och operativt nära verksamheten. Vi vill växa lite till, men vi ska växa kontrollerat, säger Thorleif och berättar att ledning och verksamhetschefer kontinuerligt diskuterar hur de ska stärka företaget.
– Vi vill hela tiden utvecklas och göra bra jobb. Vi lyssnar därför mycket på våra kunders och patienters åsikter om våra verksamheter.
2013-08-28
Dela artikel