St. Eriks Katolska skola i Stockholm har en anrik historia. Skolan grundades redan 1795 av katolska nunnor. Sedan 1967 huserar man i Enskede och här går i dag 227 elever från förskoleklass till årskurs nio. Personaltätheten är ovanligt hög.
– Totalt är vi 50 anställda på skolan varav 40 är lärare, säger rektor Mats Hansen.
Långt ifrån alla elever är katoliker.
– Katolska skolor har hög status i andra länder och därför har vi en hög andel barn med utländsk bakgrund som trots att de inte är katoliker har valt att gå här.
Skolans goda rykte gör att dess popularitet ökar även bland sekulariserade svenska familjer från trakten som lockas av den mångkulturella miljön och de djupt rotade traditionerna.
– Vi erbjuder en bra balans mellan traditionell och modern pedagogik vilket många föräldrar uppskattar, förklarar Mats.
På skolan firas de stora kristna högtiderna och undervisningen leds på traditionellt vis av skickliga lärare. Man har tillgång till en mängd digitala läromedel som används vid behov och man har en IT-pedagog som går i bräschen för den digitala utvecklingen.
– Undervisningen anpassas efter de enskilda eleverna. Somliga är i behov av en dator medan andra föredrar en vanlig bok.
Skolans värdegrund förkortas ÄRVA vilket står för Ärlighet, Respekt, Vänlighet och Ansvar. Samtliga är levande begrepp som präglar all daglig verksamhet.
– Vi arbetar med hållbar utveckling ur flera olika perspektiv och vår värdegrund är en viktig del av den processen, säger Mats.
Katolska skolan deltar aktivt i Skolverkets Specialpedagogiklyftet vilket är en gemensam fortbildning som syftar till att stärka lärarnas kompetens för att möta alla elevers olika behov. Som handledare har man tillgång till två speciallärare.
– Det handlar mycket om att skapa struktur och vara tydlig och vilket gagnar alla barns lärande, säger Mats och betonar vidare vikten av individualisering:
– Ingen människa är den andra lik och det är skolans skyldighet att se till att alla elever kan utvecklas och må bra. För att ge eleverna ytterligare stöd erbjuder man lärarledd läxhjälp två eftermiddagar i veckan.
Skolans framtidsvisioner bottnar i att förvalta och utveckla.
– Vi ska vara en modern skola som värnar om våra traditioner, avslutar Mats.